Σλοβενικό στη λιτότητα

Σε μια ήπια "μορφή" πολιτικής για την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς τη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής, προσανατολίζεται ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Σλοβενία, απορρίπτοντας την αυστηρή πολιτική λιτότητας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η δημοσιονομική εξυγίανση που δεν εμποδίζει την ανάπτυξη είναι η κορυφαία προτεραιότητα και θα εφαρμοστεί με περικοπές δαπανών και, αν είναι απαραίτητο, μια προσωρινή αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, σύμφωνα

με όσα ανακοινώθηκαν.

Το τραπεζικό σύστημα θα αναδιαρθρωθεί μέσω της αποκαλούμενης "κακής τράπεζας" (θα αναλάβει τον μεγαλύτερο όγκο των επισφαλών δανείων).

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση τουλάχιστον μίας μεγάλης κρατικής εταιρείας, εξέλιξη που θεωρείται "ρήξη" σε σχέση με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα. Τα έσοδα από την σχεδιαζόμενη πώληση θα διατεθούν για την τόνωση της οικονομίας.

Επίσης, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός σκοπεύει να δώσει βάρος στην απορρόφηση και σωστή αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και την ανταγωνιστικότητα και να ενθαρρύνει την απασχόληση.

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αποθαρρύνουν τους επενδυτές, αλλά και όσα καθυστερούν την εισροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων στη χώρα.

Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται, επίσης, οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, με στόχο τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

Εξάλλου, εργοδότες που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και θα προσλαμβάνουν υπαλλήλους θα λαμβάνουν κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στον τομέα των υποδομών, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση σημαντικών τέτοιων έργων, όπως της νέας γεννήτριας στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Sostanj, την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Σάβα, και τη συνέχιση έργων οδικών υποδομών, με διεθνή χρηματοδότηση.

Στον τομέα της απασχόλησης, η νέα κυβέρνηση θα δώσει βαρύτητα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε περιοχές όπου η ανεργία ξεπερνά το 17% και θα βελτιώσει τη νομοθεσία για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δράσεων καταπολέμησης της "γκρίζας οικονομίας".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα