Σλοβενία: Συγκεντρώσεις για τον Γ. Γιάνσα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν υποστηρικτές του φυλακισμένου αρχηγού του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), Γιάνεζ Γιάνσα μπροστά από 11 δικαστικά μέγαρα σε όλη τη χώρα, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει για την έφεση που έχει ασκήσει ο πρώην πρωθυπουργός και την άμεση αποφυλάκισή του.

Διαδηλώσεις στη Λιουμπλιάνα και σε άλλες πόλεις της Σλοβενίας σε ένδειξη συμπαράστασης στον Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων για ανάμειξη στο σκάνδαλο δωροδοκίας "Patria", πραγματοποιούνται σχεδόν
καθημερινά εδώ και εβδομάδες από την Επιτροπή 2014, η οποία συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο την αποφυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού.

Οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη σλοβενική πρωτεύουσα, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γκόραν Κλέμεντσιτς είναι υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Γκόραν Κλέμεντσιτς κατηγόρησε τον Γιάνεζ Γιάνσα το 2013 για εκούσια εσφαλμένη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, κάτι που οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησής του λίγους μήνες αργότερα.

Ο βουλευτής του SDS, Τόμαζ Λίσετς είπε ότι δεν πρόκειται να αποφυλακιστούν πολιτικοί κρατούμενοι, τώρα που ο Κλέμεντσιτς θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης.

"Ελευθερία στον Γιάνσα" ζήτησαν οι διαδηλωτές στην πόλη Κόπερ με το στέλεχος του SDS, Ζβόνκο Τσέρνατς να τονίζει ότι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται στην πόλη εδώ και 80 μέρες από τον "παράνομο εγκλεισμό του Γιάνεζ Γιάνσα".

Μέλη της Επιτροπής 2014 και υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν επίσης στις πόλεις Μάριμπορ, Νόβο Μέστο, Πτούι, Τσέλιε, Νόβα Γκόριτσα, Κρσκο, Σλοβένι Γκράντετς και Μούρσκα Σόμποτα και Κράνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα