Σλοβενία-Ρωσία: Σε νέες συμφωνίες

Για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Σλοβενία κάνει λόγο ο σημερινός σλοβενικός Τύπος, σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Λιουμπλιάνα.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου πρωθυπουργού με τη σλοβενική ηγεσία βρέθηκαν κυρίως ζητήματα που άπτονται του ενεργειακού τομέα, με τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream" να κυριαρχεί στις συζητήσεις.

    Στο πλαίσιο, άλλωστε, της συνάντησης υπεγράφη συμφωνία για τη σύσταση ρωσο-σλοβενικής κοινοπραξίας,
η οποία θα διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα "διατρέχει" το έδαφος της Σλοβενίας. Η συμφωνία υπεγράφη από τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ και τον πρόεδρο της σλοβενικής εταιρείας Geoplin Plinovodi, Μάριαν Έμπερλιντς.

    Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες μεταξύ του κ. Πούτιν και του Σλοβένου ομολόγου του, Μπορούτ Παχόρ, ο τελευταίος εξήρε τη σημασία του αγωγού, τονίζοντας- μεταξύ άλλων- ότι ο "South Stream" αναμένεται να βελτιώσει την αξιοπιστία των ενεργειακών προμηθειών καθώς και την επονομαζόμενη ενεργειακή ασφάλεια.

    Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, τα δύο μέρη (Σλοβενία και Ρωσία) θα κατέχουν μερίδιο 50%, έκαστο, στη νέα εταιρεία. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε η ακριβής διαδρομή του τμήματος του αγωγού, αν και ανακοινώθηκε ότι, αυτή θα καθορισθεί έπειτα από τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας που θα εκπονηθεί για το έργο από τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

    Η μελέτη αυτή αναμένεται να καθορίσει και το αν η Σλοβενία θα συμπεριληφθεί εν τέλει στο σχέδιο, με τον Μάριαν Έμπερλιντς να εκφράζει τη βεβαιότητα, μετά τις χθεσινές επαφές με την ηγεσία της Gazprom ότι "η πιθανότητα να επιλεγεί μια διαδρομή (για τον αγωγό) που θα διατρέχει τη Σλοβενία είναι πολύ υψηλή". Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα οφέλη για τη Σλοβενία από το έργο αυτό θα είναι μεγάλα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια.

    Προς το παρόν, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υλοποίηση όλων των παραπάνω είναι η ενεργειακή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζει ο σλοβενικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι το τρίτο ενεργειακό πακέτο προβλέπει διαφοροποίηση των διαχειριστών των αγωγών από τους προμηθευτές.

    Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε συζήτηση επ' αυτού, τον περασμένο μήνα, στις Βρυξέλλες, είπε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί αυτή η νομοθεσία στην περίπτωση του φυσικού αερίου, χωρίς να υπάρχουν επιζήμιες συνέπειες για τον τελικό καταναλωτή.

    Σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα που θέλουν να "χαλάει" η συμφωνία με την Τουρκία για τον "South Stream", ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: "Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποια απειλή για το έργο από την πλευρά των Τούρκων εταίρων μας".

    Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας και τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια, σε παγκόσμια κλίμακα
Keywords
Τυχαία Θέματα