Σλοβενία: Πρόγραμμα εξυγείανσης

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Ούρος Τσάφερ θα παρουσιάσει τα προγράμματα της κυβέρνησης για τη βελτίωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας στους ομολόγους του, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο κ. Τσάφερ θα παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συζήτησης για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Σλοβενία και την Ισπανία.

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι

Ρεν δήλωσε ότι, η κατάσταση στη Σλοβενία είναι διαχειρίσιμη, εφόσον η κυβέρνηση ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και τα δημόσια οικονομικά. Υπογράμμισε δε, ότι τα περαιτέρω βήματα της Επιτροπής θα εξαρτηθούν από τα σχέδια της Σλοβενίας για τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική σταθερότητα.

Η Σλοβενία απέστειλε - όπως επιβεβαίωσαν οι Βρυξέλλες - τα δύο της προγράμματα: το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Πρόγραμμα Εθνικών Μεταρρυθμίσεων.

Το πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπει - μεταξύ άλλων - την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού μέσω της είσπραξης φόρων που θα κυμαίνονται στο ποσό των 646 έως και 649 εκ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο μεγαλύτερος όγκος των εσόδων θα προέλθει από την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (από 20% στο 22%), ενώ επιπλέον ποσό 300 εκ. ευρώ θα εισπραχθεί σε περίπτωση που αποφασιστεί, τελικά, να εφαρμοστεί ένας ειδικός "φόρος κρίσης".

Από την 1η Ιουλίου 2013, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ από 20% στο 22% και του χαμηλότερου συντελεστή από 8,5% στο 9,5%. Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα "φέρει" έσοδα στον εθνικό προϋπολογισμό, ύψους 250 εκ. ευρώ, ετησίως.

Από το 2014, η κυβέρνηση σκοπεύει να εισάγει ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον φόρο χρήσης οικοδομήσιμης γης, τον φόρο ακίνητης περιουσίας και τα τέλη συντήρησης οδικών αξόνων. Το κράτος και οι δήμοι θα εισπράξουν το ποσό που θα συλλεχθεί από το νέο φόρο. Τα ετήσια έσοδα από το μέτρο, που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, εκτιμώνται στα 240 εκ. ευρώ.

Επίσης, από το 2014 ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα οριστεί στο 17% και εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού, ύψους 22 εκ. ευρώ, ετησίως.

Για τον ειδικό "φόρο κρίσης", που θα αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή της κυβέρνησης, σε περίπτωση που οι συνομιλίες με τα εργατικά συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων για τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα αποτύχουν, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό, έσοδα 300 εκ. ευρώ. Ο ειδικός "φόρος κρίσης" θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 και για ένα μόνο έτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα κράτη - μέλη με βάση τα σχέδια των εθνικών μεταρρυθμίσεων και προϋπολογισμών μέχρι τις 29 Μαΐου, θα προτείνει μέτρα στα κράτη και θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει την προθεσμία για ορισμένα από αυτά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.

Για τις τράπεζες

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα (Ιούνιος) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση μεταφοράς "κόκκινων" δανείων, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Σλοβενίας στην "κακή τράπεζα". Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τριών τραπεζών θα μειωθεί από 24,61% στο 8,87%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που καταγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, το οποίο εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η "κακή τράπεζα", της οποίας ο πλήρης τίτλος είναι Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών, θα αναλάβει "τοξικούς" τίτλους των τραπεζών NLB, NKBM και Abanka Vipa και η μείωση του ποσοστού τους θα σηματοδοτήσει την πτωτική πορεία του συνολικού όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλο το τραπεζικό σύστημα από 8,06 δισ. ευρώ στα 4,73 δισ. ευρώ ή από 16,92% στο 10,40%.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, η σλοβενική κυβέρνηση προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του Ιουλίου με το ποσό των 900 εκ. ευρώ. Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ιδιώτης επενδυτής, τότε το "φρέσκο" κεφάλαιο στις τράπεζες θα δοθεί από το κράτος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταφορά των "κόκκινων" δανείων στην Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του γ' τριμήνου του 2013. Για την υλοποίηση της διαδικασίας θα επιλεχθεί ανεξάρτητος ελεγκτής που θα επιτηρεί τη μεταφορά των δανείων στην "κακή τράπεζα".

Δηλώσεις Σόιμπλε

Η Σλοβενία μπορεί να αποφύγει το διεθνές πακέτο διάσωσης, αλλά θα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα λιτότητας, δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σλοβενία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αποκρατικοποιήσει 15 μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις και να αυξήσει τον ΦΠΑ για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της και για να αποφύγει να γίνει η τελευταία χώρα της ευρωζώνης, μετά την Κύπρο, που θα καταφύγει σε ένα επώδυνο πακέτο διάσωσης.

Σλοβενία μπορεί και χωρίς (πακέτο διάσωσης). Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσει σε έναν βαθμό επώδυνης αναδιάρθρωσης (της οικονομίας της)", είπε ο Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR 2.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα