Σκύρος: Εκδηλώσεις για τον Ρ. Μπρουκ

Με επιμνημόσυνη δέηση που έψαλε σήμερα ο Εφημέριος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Αθήνα Μάλκομ Μπράντσο ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στη Σκύρο για τα 100 χρόνια από το θάνατο του ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ. Τις εκδηλώσεις στο χώρο που βρίσκεται ο τάφος του ποιητή οργανώνουν από κοινού η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, ο Δήμος Σκύρου και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο
Βρετανός πρέσβης κ. Κίτμερ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ρούπερτ Μπρουκ, όπως επίσης στεφάνια κατέθεσαν ο Περιφερειάρχης Κώστας Κακογιάννης και ο Δήμαρχος Σκύρου κ. Χατζηγιαννάκης ενώ ήταν παρόντες τον εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων Ρούπερτ Μπρούκ (Rupert Brooke Society) από το Λονδίνο και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα.

Τιμές απέδωσε άγημα του Πολεμικού ναυτικού και μέλη τη μπάντας του, αφού ο Ρούπερτ Μπρουκ είχε καταταγεί και υπηρετούσε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό πριν το θάνατό του.

Ο ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ που ήταν ανθυποπλοίαρχος του Αγγλικού Στόλου πέθανε σε ηλικία 28 ετών στη Σκύρο από σηψαιμία ύστερα από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

Η στρατιωτική μοίρα του Μπρουκ ήταν ανοιχτά της Σκύρου και έκανε γυμνάσια για να συμμετάσχει στην εκστρατεία των Δαρδανελίων.

'Αφησε την τελευταία του πνοή νωρίς το απόγευμα της 23ης Απριλίου 1915, σ' ένα γαλλικό πλωτό νοσοκομείο, που ήταν αγκυροβολημένο στον κόλπο «Τρεις Μπούκες» της Σκύρου και τάφηκε στον ίσκιο μιας ελιάς.

Σ΄ εκείνο ακριβώς το σημείο στις 5 Απριλίου 1931 έγιναν στη Σκύρο τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μπρουκ που δεσπόζει ακόμα και σήμερα ενώ στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρέστη και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και τον πανηγυρικό εκφώνησε ο ποιητής 'Αγγελος Σικελιανός.

Ο θάνατος του 28χρονου 'Αγγλου ποιητή συγκίνησε πάρα πολύ τους Έλληνες λογοτέχνες, όπως ο Δροσίνης, ο Βιζυηνός κ.α. που τον μνημονεύουν συχνά στα γραπτά τους.

Σήμερα το βράδυ στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Σκύρου θα γίνουν τα εγκαίνια μιας οπτικοακουστικής έκθεσης με τίτλο «Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο: ένας 'Αγγλος ποιητής σε μια γωνία του Αιγαίου» που συνδιοργανώνεται από τη Βρετανική Πρεσβεία και το Δήμο Σκύρου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως 1 Σεπτεμβρίου 2015.

Στα εκθέματα υπάρχουν σπάνιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από το ιστορικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου του Λονδίνου, του Συλλόγου Φίλων Ρούπερτ Μπρουκ και της Επιτροπής Στρατιωτικών Κοιμητηρίων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο ρομαντικό κόσμο της ποίησης του Ρούπερτ Μπρουκ και ταυτόχρονα να περιηγηθούν στις ιστορικές πτυχές του Μεγάλου Πολέμου, από τη Μάχη της Καλλίπολης μέχρι το Μακεδονικό Μέτωπο, εστιάζοντας στα γεγονότα που οδήγησαν σε ριζικές αλλαγές στον Ευρωπαϊκό χάρτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα