Σισμανόγλειο: Βιο-νόστιμος πειραματισμός

Μπορεί ένα δημόσιο νοσοκομείο να έχει τη δική του παραγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων; Να προσφέρει στους ασθενείς του, φρέσκα λαχανικά από τον... κήπο του και μάλιστα με μηδενικό κόστος;
Το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» πρωτοτυπεί και υιοθετεί εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων και αξιοποίησης χώρων που μέχρι πρόσφατα ήταν εγκαταλελειμμένοι. Εδώ και περίπου ένα μήνα, το νοσοκομείο καλλιεργεί σε χώρο πέντε στρεμμάτων, δεκάδες είδη λαχανικών και ήδη έχει ξεκινήσε η συγκομιδή των πρώτων προϊόντων, που δόθηκαν στους μικρούς ασθενείς.


Στόχος του νοσοκομείου, όπως δήλωσε στην

Έλενα Μπρέγιαννη η διοικήτρια, Όλγα Οικονόμου, είναι η σταδιακή αύξηση της παραγωγής ώστε να καλυφθεί μέρος των αναγκών του νοσοκομείου και να μετατραπεί σε αποκλειστικό προμηθευτή της κουζίνας, αλλά και η πιστοποίηση των προϊόντων από το Υπουργείο Γεωργίας ότι είναι βιολογικά.


Επιπλέον έως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του φαρμακευτικού κήπου 100 στρεμμάτων, ο οποίος θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την κα Οικονόμου, πρόκειται για ένα κήπο που θα διαθέτει δεκάδες βότανα και αρωματικά φυτά (για αφεψήματα, όπως τσάι και χαμομήλι) για τις ανάγκες των ασθενών. Παράλληλα, ο φαρμακευτικός κήπος θα λειτουργεί και ως εκπαιδευτικός κήπος για τους μαθητές σχολείων που θέλουν να τον επισκεφτούν και να δουν από κοντά βότανα και φυτά.


Όλες αυτές οι δράσεις, υπογραμμίζει η κ. Οικονόμου, δεν προκαλούν καμία οικονομική επιβάρυνση στο νοσοκομείο, ενώ έχει εξασφαλιστεί και η συνδρομή των γειτονικών δήμων, οι οποίοι θα διαθέτουν στο «Σισμανόγλειο» τα μηχανήματα που απαιτούνται για την συντήρηση του κήπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα