Σήμερα ψηφίζουν Γερμανία και Ολλανδία

Τα Κοινοβούλια της Ισπανίας και της Εσθονίας αλλά και η Αυστρία ενέκριναν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ σήμερα ψηφίζουν Γερμανία και Ολλανδία. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός με στόχο να μεταπείσει τους διαφωνούντες βουλευτές εν όψει της ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ. Στη διάρκεια συνεδρίασης 56 βουλευτές εξέφρασαν την πρόθεση τους -σε

δοκιμαστική ψηφοφορία- να ψηφίσουν «όχι», παρά τις εκκλήσεις της καγκελαρίου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συναίνεση. Άλλοι τέσσερις βουλευτές σκοπεύουν να απέχουν από την ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές απουσίαζαν από τη συνεδρίαση, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες στη σημερινή ψηφοφορία μπορεί να φτάσουν σε τριψήφιο αριθμό.

Εν τω μεταξύ, σχέδιο για κρυφό κούρεμα του ελληνικού χρέους υποπτεύονται οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές. Σε δήλωσή της στην εφημερίδα Rheinische Post η βουλευτής του CSU Ντάγκμαρ Βερλ προέβλεψε κρυφό κούρεμα μέσα στο φθινόπωρο, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ«δεν θέλει τίποτε άλλο από την αποπληρωμή των χρεών μέχρι το 2075.» Υπέρ του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα θα ψηφίσουν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. Τη συμφωνία αναμένεται να καταψηφίσει το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της σύμβασης.

Στην Ισπανία, μόλις 20 από τους 322 βουλευτές ψήφισαν κατά του μνημονίου. «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην εκτέλεση του προγράμματος, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης» είπε από το βήμα του ισπανικού Κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος. Εξαπέλυσε επίθεση κατά των «λαϊκιστικών τραγουδιών των σειρήνων» που είπε ότι έσπρωξαν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, προσθέτοντας ότι αν η Αθήνα είχε προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από έξι μήνες το κόστος της διάσωσής της θα ήταν πολύ μικρότερο

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης EXPO του Μιλάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες της RAI, o Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε περισσότερη ευελιξία, με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις, και τόνισε πως η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει ότι δεν χρειαζόμαστε μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων, πλούσιων και φτωχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα