Σήμερα η συνάντηση με Ομπάμα

Μήνυμα της Ουάσιγκτον στους Ευρωπαίους για χαλάρωση της λιτότητας, αναμένει η Αθήνα, διατηρώντας πάντως χαμηλούς τόνους αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι συναντάται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Στην ατζέντα της συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα

στις 10 το βράδυ στον Λευκό Οίκο αναμένεται να βρεθούν οικονομία, επενδύσεις, ενέργεια, διμερείς σχέσεις, και θέματα περιφερειακής συνεργασίας. Θα προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Η κυβέρνηση αναδεικνύει στις επαφές Σαμαρά στις ΗΠΑ το ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή.

«Ορθώς ο πρωθυπουργός δεν θριαμβολογεί για το ταξίδι. Είναι σωστός ο επικοινωνιακός χειρισμός όπως και ο χρόνος στον οποίο πραγματοποιείται η συνάντηση», τόνισε στον Αθήνα 984 και τη Φρόσω Ζαγορίτου η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου.

Για την Ουάσινγκτον αποτελεί βασικό συμφέρον η επιτυχία της Ελλάδας, δηλώνει στην Καθημερινή ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. Ο ίδιος εκφράζει τη στήριξή του στις προσπάθειες της Αθήνας για έξοδο από την κρίση και δεσμεύεται ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνταγής.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζει την «ισχύ των διμερών σχέσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι, ερωτηθείσα σχετικά.

«Η επίσκεψη την οποία πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός [της Ελλάδας, Αντώνης] Σαμαράς υπογραμμίζει την ισχύ των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο υπουργός [Εξωτερικών, Τζον] Κέρι θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς [η κυβέρνησή της] εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν κλειδί για ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία για το λαό της. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων της συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας, των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο και της περιφερειακής συνεργασίας» δήλωσε η Ψάκι.

Εν τω μεταξύ, με είκοσι ανώτατα στελέχη από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για λίγες ώρες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πρόκειται για εταιρείες που διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ και οι επικεφαλής τους συζήτησαν με τον πρωθυπουργό κυρίως για την οικονομία και τις προοπτικές, που διανοίγονται, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η συζήτηση εστιάσθηκε σε νέες ευκαιρίες σε βασικούς τομείς της οικονομίας για τους οποίους υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών μίλησαν για θετική πορεία της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά.

Σημειώνεται ότι αρκετές από τις εταιρείες, που προσκλήθηκαν, είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα