Κατατέθηκε η τρικομματική πρόταση

Με τις υπογραφές 71 βουλευτών ( 36 της ΝΔ, 22 του ΠΑΣΟΚ και 13 της ΔΗΜΑΡ) κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση των κυβερνητικών εταίρων για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Στο οκτασέλιδο κείμενο, οι βουλευτές των τριών κομμάτων, προτείνουν την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Υπουργού, για δύο αδικήματα, αυτά της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος,

ενώ αφήνουν αιχμές ότι ο πρώην υπουργός προκάλεσε και βλάβη σε βάρος του Δημοσίου.

Ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται η τελευταία αναφορά καθώς έτσι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κύριος Παπακωνσταντίνου να μην δικαστεί με βάση το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, αλλά με τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής.

Βρίθει ανακριβειών η πρόταση παραπομπής του σε Προανακριτική Επιτροπή, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως δεν θα γίνει «η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός».

Όπως υποστηρίζει, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, η πρόταση παραπομπής τουσε Προανακριτική Επιτροπή τον θεωρεί εκ προοιμίου ένοχο για αλλοίωση ηλεκτρονικών αρχείων που άλλοι είχαν στην κατοχή τους, τους τελευταίους 18 μήνες.

«Πρόκειται για μία καταφανή προσπάθεια να κατασκευαστούν ένοχοι, αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου και επισημαίνει πως δεν έχει καμία σχέση με το αδίκημα καθώς, όπως αναφέρει, πρόκειται για μια αλλοίωση που δεν είχε κανένα κίνητρο να κάνει.

«Είμαι προφανώς στη διάθεση της Βουλής, η οποία οφείλει να κάνει άμεσα τα πάντα για να ερευνήσει αυτή τη σκευωρία. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν θα γίνω η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός», καταλήγει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Την άμεση παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ζητά η Χρυσή Αυγή, με σημερινή ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Η συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής πρέπει να γίνει το αργότερο σε διάστημα 15 ημερών, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό δικαίωμα να παρέμβει εφόσον το επιθυμεί έχει και ο εγκαλούμενος πρώην Υπουργός. Για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι, ενώ δεν αποκλείεται να στηθούν κι άλλες κάλπες, πέραν αυτής για τον κύριο Παπακωνσταντίνου, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες, συμπεριλάβει στο κάδρο και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου.

«Στα καθήκοντα της Επιτροπής αυτής ανήκει η διευκρίνιση, μεταξύ άλλων και του θέματος της παρέλευσης ή μη της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 του Συντάγματος, όπως επίσης, σε αυτή την Επιτροπή ανήκει και η εκτίμηση αν η συγκεκριμένη πράξη της νόθευσης εγγράφου, που φέρεται να έχει τελέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Ως προς το περιεχόμενο της πρότασης οι βουλευτές αναφέρονται στο ιστορικό της υπόθεσης της "λίστας Λαγκάρντ" επισημαίνοντας ότι στα μέσα του 2010 το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε ψηφιακό δίσκο cd στον οποίο περιέχονταν 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην HSBC.

«Το εν λόγω cd διαβιβάστηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος το αντέγραψε σε μορφή stick usb "για λόγους ασφαλείας" όπως ο ίδιος κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών, και παρέδωσε το cd στο γραφείο του για εμπιστευτική φύλαξη, από το χρονικό σημείο αυτό και μετά το πρωτότυπο και αυθεντικό cd χάθηκε και ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται και αν έχει καταστραφεί», τονίζουν και προσθέτουν:

«Στα τέλη του 2010 αρχές του 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε προσωπικά στον κ. Ιωννη Καπελέρη του ΣΔΟΕ άτυπα ένα απλό χαρτί στο οποίο ήταν γραμμένα 10-11 ονόματα που υποθετικά περιλαμβάνονταν στο ως άνω cd ώστε να διενεργηθεί φορολογική έρευνα. Τον Ιούνιο του 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε, πάλι άτυπα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη usb που περιείχε- υποτίθεται- τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη. Ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ενημέρωσε τον Αύγουστο του 2011 τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για την ύπαρξη του υλικού αυτού, τα συμπεράσματα της μελέτης του και την εκτίμηση για τη νομική φύση και το περιεχόμενό του. Άφησε δε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου, ατύπως, usb με το υλικό αυτό. Όταν στις αρχές Οκτωβρίου 2012 κατέστη δημόσια γνωστό, μετά την αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, ότι στο ΣΔΟΕ δεν διατηρείται το υλικό αυτό, ο κ. Βενιζέλος απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το παραπάνω usb, το οποίο χωρίς να προβεί σε έλεγχο, άμεσα το διαβίβασε στο ΣΔΟΕ».

Όπως επισημαίνεται στην πρόταση, αφού παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές το νέο cd στην Ελλάδα, από την αντιπαραβολή των στοιχείων διαπιστώθηκαν τρία επιπλέον αρχεία σε σχέση με το παραδοθέν από τον κ. Παπακωνσταντίνου usb. Δηλαδή, είχε 2062 αρχεία και όχι 2059 αρχεία.

«Από την παράθεση των γεγονότων και την εξέταση του υλικού προκύπτουν ενδείξεις ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος. Συγκεκριμένα. ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου της λεγόμενης "λίστας Λάγκαρντ", κατά παράβαση των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομικών, η δε αλλοίωση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι δεν παρέδωσε αυτούσια την αρχική λίστα μέσω cd στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σ αυτή και παραδίδοντας την υπό μορφή usb από την οποία προέκυψε ότι είχαν διαγραφεί τρία ονόματα τα οποία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Οι βουλευτές προτείνουν την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος σημειώνοντας μάλιστα ότι προκάλεσε βλάβη στα συμφέροντα του δημοσίου επειδή πιθανώς προσπόρισε οικονομικό όφελος στους διαγραφέντες από τη λίστα συγγενείς του που απέφυγαν τον φορολογικό έλεγχο.

«Οι ενδείξεις ενοχής του στηρίζονται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι είχε τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, καθιστώντας τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο», υπογραμμίζουν.Την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών υπογράφουν συνολικά 71 βουλευτές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ειδικότερα την πρόταση υπογράφουν 36 βουλευτές από τη ΝΔ, 22 από το ΠΑΣΟΚ και 13 από τη ΔΗΜΑΡ.Από το ΠΑΣΟΚ δεν υπογράφουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης.Η συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής πρέπει να γίνει το αργότερο σε διάστημα 15 ημερών, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό δικαίωμα να παρέμβει εφόσον το επιθυμεί έχει και ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός.

Για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι, ενώ δεν αποκλείεται να στηθούν κι άλλες κάλπες, πέραν αυτής για τον κ. Παπακωνσταντίνου, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες, συμπεριλάβει στο κάδρο και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου.

Εάν η πρόταση των βουλευτών των τριών κομμάτων της συγκιβέρνησης υπερψηφιστεί και δεν τίθεται θέμα παραγραφής λόγω μη ευθύνης υπουργών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Σε άλλη περίπτωση θα ακολουθήσει την πεπατημένη της ακρόασης ενώπιον ποινικού δικαστηρίου. «Τα περί παραγραφής φληναφήματα δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική», τονίζει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πάντως με δηλώσεις και συνεντεύξεις του αποποιείται κάθε ευθύνης και μιλά για σκευωρία εις βάρος του. Σταθερή φαίνεται πια η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθεί τονίζοντας ότι ο ίδιος ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ τη λίστα και πως την παρέδωσε αυτούσια στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

Ο ίδιος ο κ. Διώτης, πάντως, άφησε βολές κατά των πολιτικών προϊσταμένων του για τον χειρισμό της υπόθεσης της περίφημης λίστας Λαγκάρντ και τους κατηγορεί ότι του επιρρίπτουν ευθύνες «για να δικαιολογήσουν δικές του παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες». Παράλληλα, αναφέρει ότι δεν είναι αυτός ο υπαίτιος της διαρροής της λίστας στο περιοδικό "Hot Doc".

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Διώτη όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες μέρες γίνονται από πολιτικά πρόσωπα αναφορές στο όνομά μου σχετικά με τον τρόπο που χειρίσθηκα τη λεγόμενη "λίστα Λαγκάρντ". Επ' αυτού δηλώνω τα εξής:

* Κανένα καινούργιο στοιχείο δεν έχει προστεθεί που να αφορά το πρόσωπό μου και τις ενέργειές μου. Επομένως εμμένω απολύτως σε όσα εξέθεσα στο υπόμνημά μου προς τους κκ Εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος.

* Ο τρόπος με τον οποίο χειρίσθηκα τα νομικά ζητήματα που προέκυπταν από τη "λίστα Λαγκάρντ" είναι απολύτως σύμφωνος με την κείμενη ελληνική νομοθεσία. Δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα άλλη επιστημονική άποψη επ' αυτού.

* Η θέση μου ως Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ αλλά και η προϋπηρεσία μου ως δικαστικού λειτουργού μου επέβαλε να τηρώ τον νόμο και να μην υπηρετώ πολιτικές σκοπιμότητες. Αν αυτή η θέση μου δεν είναι ορθή, δέχομαι να ελεγχθώ γι' αυτό.

* Επαναλαμβάνω ότι παρέλαβα το στικάκι, από τον τότε πολιτικό προϊστάμενό μου με εξωυπηρεσιακό και ανεπίσημο τρόπο. Ο τρόπος παράδοσής του καθιστούσε επιβεβλημένο να λάβω πολιτικές οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού του, δεδομένου ότι επρόκειτο για παράνομο αποδεικτικό μέσο. Δεν έλαβα ωστόσο ποτέ καμιά σχετική εντολή από πολιτικό προϊστάμενό μου. Εάν οι πολιτικοί προϊστάμενοί μου δεν συμφωνούσαν με τον τρόπο που χειρίσθηκα την υπόθεση είχαν την ευχέρεια να με ελέγξουν ή να με οδηγήσουν σε παραίτηση. Δεν το έπραξαν ποτέ. Το πράττουν δυστυχώς όμως τώρα, για να δικαιολογήσουν δικές τους παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες.

* Φέρομαι μάλιστα, τελευταία, και ως υπαίτιος διαρροής της "λίστας Λαγκάρντ" στο περιοδικό "Hot Doc". Η παρουσία μου στον δημόσιο βίο μέχρι σήμερα αποτελεί απάντηση και ισχυρή απόδειξη για το αν έχω ανάγκη να καταφεύγω σε τέτοιου είδους "διαρροές". Βέβαιον παραμένει, αντιθέτως, ότι παρέδωσα το στικάκι με την λίστα στον κ. Βενιζέλο, κατά την πρώτη μας συνεργασία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Και αυτό είναι το πολιτικά κρίσιμο ζήτημα.

* Υπενθυμίζω σχετικά και αναφέρομαι ξανά στο από 24-10-2012 υπόμνημά μου προς τους κκ Εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος, ότι δηλαδή κλήθηκα με ρητή εντολή τού (κατά τα λοιπά μη επεμβαίνοντος στο έργο του ΣΔΟΕ) κ. Βενιζέλου να ελέγξω 750 και στην συνέχεια 743 πρόσωπα για φοροδιαφυγή, από ένα σύνολο περίπου 54.000 προσώπων που είχαν εμβάσει χρηματικά ποσά στο εξωτερικό κατά την τελευταία τριετία. Ο σχετικός κατάλογος περιείχε άσχετους με τα ελεγκτέα πρόσωπα ΑΦΜ και άλλες ελλείψεις, που καθιστούσαν αδύνατο τον έλεγχο. Ζήτησα διόρθωση του καταλόγου και ακριβή στοιχεία, που όμως ουδέποτε μου εστάλησαν. Μετά ταύτα και με σκοπό τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, έδωσα εντολή για πλήρη έλεγχο όλων των φυσικών προσώπων που είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ, και μάλιστα για το χρονικό διάστημα των ετών 2000-2012! Δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής δεδομένου, ότι από 10-8-2012 δεν ασκώ πλέον τα καθήκοντα του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ.

* Προκαλώ οποιονδήποτε από εκείνους που προσπαθούν τώρα να σπιλώσουν το έργο μου, να αποδείξουν ότι κατά την θητεία μου στο ΣΔΟΕ ήμουν εγώ εκείνος που παρέλειψε να συμβάλει με κάθε τρόπο στην πάταξη της φοροδιαφυγής.".

Keywords
Γιωργος Παπακωνσταντινου, χρυση αυγη, εν λόγω, γιώργος παπανδρέου, hot doc, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, βουλη, βενιζελος, συριζα, παπανδρεου, διευκρίνιση, hsbc, stick, usb, σδοε, σαμαρας, ελλαδα, απε, αφμ, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, κακλαμανης, φορολογικη δηλωση 2011, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, ξανα, κομματα, βουλευτες, μιλα, αυγη, αφμ, θεμα, θητεια, ιφιγενεια, ονοματα, σδοε, σημερινη, σκοπελος, υπουργειο οικονομικων, hsbc, αθωότητα, απε, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γιώργος παπανδρέου, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διευκρίνιση, διωτη, διωτης, ευρω, εκτιμηση, ενεργεια, εν λόγω, ερευνα, ετων, ζητα, υποθεση, ιστορικο, κειμενο, μηνες, μορφη, νομικη, παντα, ονομα, οφελος, παπακωνσταντινου, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, τρια, φυση, φορολογικη, χαθηκε, χρυση, ψηφιακο, αδυνατο, ανηκει, δικαιωμα, ευχερεια, ηλεκτρονικα, υπουργειο, usb, υλικο, stick
Τυχαία Θέματα