Έκδοση για σπάνιο εύρημα

Ένα απρόσμενο εύρημα, μια μαρμάρινη διαφημιστική αφίσα, με κείμενο και εικόνες, αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2009 στη Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο εύρημα περιλαμβάνεται στην έκδοση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Θρεπτήρια - Μελέτες για την Αρχαία Μακεδονία», που συνυπογράφουν η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου

Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ- Βελένη και οι ιστορικοί, καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Μιχάλης Τιβέριος και Παντελής Νιγδέλης.

Η κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου είπε:

«Είναι ένα εύρημα πάρα πολύ σημαντικό, αλλά και πάρα πολύ ιδιαίτερο, γιατί ακριβώς δείχνει μια πτυχή της αρχαιότητας, που μέχρι τώρα δεν την ξέραμε. Πρόκειται για μια επιγραφή που βρέθηκε το 1993 στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης. Διαβάσαμε τι έγραφε και το βάλαμε στην αποθήκη. Όταν, όμως, το 2009 θελήσαμε να το εκθέσουμε και πήγαμε να το καθαρίσουμε, έκπληκτοι οι συντηρητές είδαν ότι έχει επάνω και παραστάσεις. Καθαρίζοντάς το στη συνέχεια, με προσοχή, ανακαλύψαμε ότι γύρω-γύρω από την επιγραφή, υπήρχαν παραστάσεις των μονομαχιών που θα λάμβαναν χώρα στο γεγονός, το οποίο εξαγγέλλονταν με την επιγραφή, πράγμα που σημαίνει ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εικονογραφημένη αφίσα της εποχής. Και πραγματικά είναι απολύτως μοναδικό, γιατί δεν ξέραμε από πουθενά αλλού στην αρχαιότητα, ότι αυτά τα κείμενα που λειτουργούσαν ως αφίσες είχαν και εικονογράφηση. Εδώ, μεταξύ άλλων, απεικονίζονται ένας άνθρωπος ο οποίος μάχεται με μια αρκούδα, ένας άλλος μπλεγμένος στα δίχτυα κι ένας τρίτος που μάλλον είναι ο διαιτητής των αγώνων. Αμέσως θεωρήσαμε ότι έπρεπε να δημοσιευθεί και να δημοσιοποιηθεί αυτό το εκπληκτικά σπάνιο εύρημα και το περιλάβαμε στον τόμο των Θρεπτηρίων και μάλιστα έγινε και το εξώφυλλο του τόμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα