Εκτακτη σύσκεψη για τις πλημμύρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπυοργό Αλέξη Τσίπρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, για τις πλημμύρες από την κακοκαιρία, κυρίως στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Άρτα. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλη Παπαγεωργίου και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές

που πλήττονται, ενώ μίλησε και με τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Βασίλη Ψαθά, ειδικότερα για τον νομό Άρτας, όπου έχουν εκκενωθεί τέσσερα χωριά.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, ενώ έδωσε εντολή να φύγει αμέσως κλιμάκιο του υπουργείο Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα τα οποία θα εξετάσουν όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας καθώς και το τι μπορεί να γίνει με το Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε.

Το πρωθυπουργό συνοδεύουν και συμμετέχουν στη σύσκεψη οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι αναπληρωτές υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σφοδρές πλημμύρες πλήττουν την Ήπειρο

Μεγάλεςοι καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειεςαπό τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα πουπλήττουν την Δυτική και Κεντρική Ελλάδα. Σεκατάσταση συναγερμού βρίσκεται ηΠεριφέρεια Ηπείρου που προχωρά σεεκκενώσεις οικισμών και κοινοτήτων σταπεδινά της Άρτας. Οι αρχές άνοιξαν καιτο υδροηλεκτρικό φράγμα στο Πουρνάριόπου είχε ανέβει επικίνδυνα η στάθμητων υδάτων, ώστε τα νερά να διοχετευτούνπρος τον Άραχθο. Πολιτισμικά πληγωμένηόλη η Ήπειρος, από την κατάρρευση τουιστορικού, πέτρινου, γεφυριού της Πλάκαςστα Τζουμέρκα. Οριακή είναι η κατάστασηκαι στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καθώςοι τεράστιες ποσότητες νερού δοκιμάζουντο αντιπλημμυρικό δίκτυο.

ΣτηνΘεσπρωτία υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάςκαι πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχήτης Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι ηκατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίωςστην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.

Στομεταξύ κομμένη στα δύο είναι σιδηροδρομικάπαραμένει η Ελλάδα, καθώς πλημμύρισε οΣπερχειός και σταμάτησαν τα δρομολόγιατου ΟΣΕ. Πλημμυρισμένη είναι όλη ηκοιλάδα της Λαμίας. Πλημμυρικά φαινόμενακαι στην Τρίπολη, στο οροπέδιο τηςΜαντείνιας όπως και στην Αχαία, μεκατολισθήσεις στην Πλάκα Καλαβρύτων.

Υψηλήσυγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιραπαρατηρείται τις τελευταίες ώρες στηνΑττική. Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικήςτης Ατμόσφαιρας Χρήστο Ζερεφό, ο οποίοςμίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 το φαινόμενοοφείλεται στους ισχυρούς νότιους ανέμουςπου έχουν μεταφέρει μεγάλες ποσότητεςσκόνης από την Αφρική και αναμένεταινα υποχωρήσει, με την αλλαγή των ανέμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα