Σφοδρές μάχες στο Νότιο Σουδάν

Οι αντάρτες του Νοτίου Σουδάν εξαπέλυσαν σήμερα μια μεγάλη επίθεση για να ανακαταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαλακάλ από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σπάζοντας την κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί με κόπο στα τέλη Ιανουαρίου από τους εμπολέμους.

Η επίθεση, την οποία ο νοτιοσουδανικός στρατός έλεγε από χθες ότι φοβάται, άρχισε νωρίς σήμερα το πρωί και φαίνεται ότι είναι η σοβαρότερη παραβίαση της εκεχειρίας που υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τζούμπα και τους αντάρτες οι οποίοι έχουν συνασπισθεί

πίσω από τον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ. Σήμερα το απόγευμα πυροβολισμοί εξακολουθούσαν να ακούγονται και ήταν δύσκολο να πει κανείς ποιος ελέγχει πραγματικά την πόλη, πρωτεύουσα της πετρελαϊκής Πολιτείας του Άνω Νείλου (βορειοανατολικό Νότιο Σουδάν).

"Οι μάχες είναι πολύ σφοδρές. Γίνονται μάχες στην περιφέρεια της πόλης. Είναι μια πολύ μεγάλη, συντονισμένη επίθεση", είχε δηλώσει σήμερα το πρωί μια ανθρωπιστική πηγή προσθέτοντας ότι μαχητικά αεροπλάνα υπερίπτανται της ζώνης για να καλύψουν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Φιλίπ Αγκέ επιβεβαίωσε την επίθεση, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει ποιος ελέγχει τη Μαλακάλ.

"Είναι πολύ σαφές τώρα ότι (οι αντάρτες) δεν σέβονται την κατάπαυση του πυρός, ότι δεν είναι έτοιμοι να υποταχθούν σ' αυτή, ότι δεν είναι έτοιμοι να ακούσουν τη γλώσσα της ειρήνης και ότι πιστεύουν πως όλα πρέπει να λύνονται με τη βία", δήλωσε από την πλευρά του ο Μάικλ Μακουέι, ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες στην Αντίς Αμπέμπα.

Ένας εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν δήλωσε πως οι τοπικές βάσεις του ΟΗΕ, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι, έχουν απομονωθεί εξαιτίας των συγκρούσεων.

"Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αγορά φλέγεται και φαίνεται πως οι αντάρτες είναι στο εσωτερικό της πόλης", πρόσθεσε μια άλλη ανθρωπιστική πηγή.

Το Νότιο Σουδάν έχει γίνει το θέατρο μαχών ανάμεσα στο στρατό που παραμένει πιστός στον πρόεδρο Κίιρ, και την εξέγερση που από τις 15 Δεκεμβρίου έχει συνασπισθεί γύρω από τον Ρικ Μάκαρ.

Στις 23 Ιανουαρίου, έπειτα από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων στην Αντίς Αμπέμπα, τα δύο στρατόπεδα αποδέχθηκαν να υπογράψουν μια κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο δεν έχουν επιλυθεί ακόμη τα προβλήματα ουσίας που φέρνουν αντιμέτωπα τα δύο στρατόπεδα - άλλες συνομιλίες με το στόχο αυτό εξακολουθούν να διεξάγονται στην αιθιοπική πρωτεύουσα. Και κάθε πλευρά κατηγορεί τακτικά την άλλη ότι παραβιάζει την εκεχειρία.

"Από την πρώτη μέρα, βλέπουμε την κυβέρνηση να παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός", κατήγγειλε σήμερα ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των ανταρτών στην Αντίς Αμπέμπα, ο Χουσέιν Μαρ Νιουτ. Ο ίδιος αρνήθηκε πάντως ότι οι ανταρτικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος μετά την υπογραφή της εκεχειρίας. "Το πολύ-πολύ, αμύνονται", υποστήριξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα