Σερβικά αντίμετρα στην ΠΓΔΜ

Η Σερβία θα πρέπει να λάβει αντίμετρα κατά της ΠΓΔΜ, εάν η τελευταία δεν καταργήσει τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού και αλευριού μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ η υφυπουργός Εμπορίου Μπόγιανα Τοντόροβιτς.

"Εάν δεν τη δούμε (την ΠΓΔΜ) να κινείται προς την κατεύθυνση της κατάργησης αυτών των μέτρων που αφορούν τους περιορισμούς στις εισαγωγές αυτών των προϊόντων, θα εξετάσουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων" δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Τοντόροβιτς.

Τα αντίμετρα

θα συμφωνηθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας και ίσως συσχετισθούν με τις εξαγωγές εποχιακών φρούτων και λαχανικών, διευκρίνισε.

"Η Σερβία θέλει να προστατεύσει τα τοπικά της προϊόντα και να μην υπεισέλθει σε μια μεγάλη διαμάχη, αλλά οι διεθνείς υποχρεώσεις θα πρέπει να τηρούνται. Είμαστε πρόθυμοι να τις τηρήσουμε, αλλά αναμένουμε κι από όλους τους εμπορικούς εταίρους μας να κάνουν το ίδιο" πρόσθεσε η κ. Τοντόροβιτς.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα ακυρώσει την προβληματική οδηγία και πως η Σερβία τελικά δεν θα χρειαστεί να προβεί στην υιοθέτηση αντιμέτρων.

Σε συνάντηση της επιτροπής της CEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης), στο Βελιγράδι, στις 22 Ιουλίου, όλα τα μέλη της άσκησαν πιέσεις στην ΠΓΔΜ να ακυρώσει τους περιορισμούς μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Τοντόροβιτς, μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Από τη στιγμή της επιβολής των περιορισμών (στις αρχές Ιουλίου), η Σερβία έχει εξάγει μόλις το ένα τρίτο της συνήθους ποσότητας αλευριού και σιταριού προς την ΠΓΔΜ. Η σχετική απόφαση προβλέπει συνέχιση των περιορισμών έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και υποχρεώνει - μεταξύ άλλων - τους εισαγωγείς στην ΠΓΔΜ να αγοράζουν τρία κιλά τοπικού σίτου για κάθε ένα κιλό εισαγόμενου από άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας) και τέσσερα κιλά τοπικού αλευριού για κάθε ένα κιλό εισαγόμενου.

Ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ρασίμ Λιάγιτς και ο υπουργός Γεωργίας της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Ντίμοφσκι συμφώνησαν, στη διάρκεια συνάντησής τους, στα Σκόπια, στις 10 Ιουλίου, ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα κινήσει τις διαδικασίες για να υπάρξει αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα