Σερβία: Μοχλός Ανάπτυξης η Αυτοκινητοβιομηχανία

Κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης των εξαγωγών και της οικονομίας χαρακτήρισε την αυτοκινητοβιομηχανία, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Σερβίας Μλάτζαν Ντίνκιτς.

Από το βήμα του Επιχειρηματικού Φόρουμ που διεξάγεται στο χειμερινό θέρετρο Κοπαόνικ, ο κ. Ντίνκιτς ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάσιτς και ο ίδιος θα επισκεφθούν τη Μόσχα, όπου θα συζητήσουν την πιθανότητα αφορολόγητων εξαγωγών εξαρτημάτων αυτοκινήτων από τη Σερβία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2%, φέτος, οφείλεται,

κατά κύριο λόγο, στις εξαγωγές της αυτοκινητοβιομηχανίας και την ανάκαμψη της γεωργικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 1/5 των σερβικών εξαγωγών το 2013 θα προέλθει από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην επένδυση της Fiat στο Κραγκούγιεβατς.

Το 2013 η Σερβία αναμένει αύξηση 25% στις εξαγωγές, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ θα σχετίζεται με τις εξαγωγές της Fiat, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε, ότι το υπουργείο Οικονομίας προετοιμάζει ένα εθνικό σχέδιο για την επανεκβιομηχάνιση της χώρας, εξέλιξη που θα έχει ως πυλώνες ανάπτυξης τέσσερις τομείς, την αυτοκινητοβιομηχανία, την βιομηχανία τροφίμων, τη γεωργία, την αμυντική βιομηχανία και τον τομέα υψηλής τεχνολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα