Σερβία-Κόσοβο: Νέος γύρος του διαλόγου

Νέος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες με κεντρικά θέματα το δικαστικό σύστημα και την ίδρυση Ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο.

Στον 23ο γύρο του διαλόγου που συγκάλεσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος
(SNS) και νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Ο κ. Ντάτσιτς ανήγγειλε «δύσκολες διαπραγματεύσεις» για θέματα στα οποία οι δύο πλευρές έως τώρα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ή να υλοποιήσουν ότι έχει συμφωνηθεί.

«Στο Κόσοβο αρχίζουν προετοιμασίες για βουλευτικές εκλογές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μας- ποιος έχει δικαίωμα ψήφου, πόσοι Σέρβοι βουλευτές θα συμμετάσχουν στη μελλοντική Βουλή, το ζήτημα της εκπροσώπησης των Σέρβων στα όργανα εξουσίας του Κοσόβου, το δικαστικό σύστημα, η σύσταση Ένωσης σερβικών δήμων και πολλά ακόμα θα συζητηθούν», εξήγησε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν ανήγγειλε ότι στις Βρυξέλλες ενδέχεται να εξεταστούν αλλαγές του εκλογικού νόμου του Κοσόβου, δηλαδή η εκπροσώπηση των Σέρβων βουλευτών στη Βουλή του Κοσόβου.

«Οι Σέρβοι στο Κόσοβο είπαν ότι δεν τίθεται θέμα περιορισμού των δικαιωμάτων τους κι αυτό είναι κάτι που θεωρώ ότι στηρίζει ολόκληρος ο κόσμος, κάτι που στηρίζει η διεθνής κοινότητα. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει χρόνος να συζητηθεί και το θέμα αυτό τις Βρυξέλλες», ανέφερε ο κ. Βούλιν.

Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί ξανά το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του δικαστηρίου στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, το οποίο σύμφωνα με την Πρίστινα πρέπει να περιλαμβάνει επτά δήμους, τρεις εκ των οποίων είναι με αλβανικό πληθυσμό.

Το Βελιγράδι θεωρεί ότι η λύση αυτή δεν είναι στο πνεύμα της συμφωνίας των Βρυξελλών, επειδή θα αλλάξει η δομή του δικαστηρίου και θα αποτελούν πλειοψηφία οι Αλβανοί εισαγγελείς και δικαστές.

Άλλο εκκρεμές ζήτημα είναι η πολιτική προστασία στο βόρειο Κόσοβο, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών. Η Πρίστινα ζητά να ενταχθεί στο σύστημα του Κοσόβου υπό την προστασία των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου. Η σερβική πλευρά αντιτίθεται αποφασιστικά στην ιδέα, επειδή η κυβέρνηση του Κοσόβου, όπως μεταδόθηκε από ΜΜΕ της Πρίστινας, σχεδιάζει αναμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου σε ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σερβία-Κόσοβο, Νέος,servia-kosovo, neos