Σερβία: Εισροή παράνομων μεταναστών

Μετανάστες εξακολουθούν να καταφθάνουν κατά ομάδες στη Σερβία από την ΠΓΔΜ, αν και η σερβική συνοριακή αστυνομία έχει ενισχύσει τους ελέγχους.«Μεγάλος αριθμός μεταναστών άρχισε να έρχεται στη Σερβία στο τέλος του περασμένου έτους» εξήγησε ο Μίροσλαβ Γιόβιτς από το τμήμα ασφάλειας της συνοριακής αστυνομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου, τον περασμένο χρόνο στη διάβαση Πρέσεβο συνολικά 320 άτομα κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση ασύλου και από την αρχή του 2015, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανέρχεται

σε 5.000.

"Ενισχύσαμε τους ελέγχους όχι μόνον εδώ στη διάβαση, αλλά και κατά μήκος των συνόρων με την ΠΓΔΜ, τόνισε ο κ. Γιόβιτς.

Οι μετανάστες που περιμένουν κατά τη διάρκεια της μέρας σε χωριά της ΠΓΔΜ διασχίζουν τα σύνορα κυρίως τη νύχτα και παρουσιάζονται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, στην οποία βρίσκονται και μέλη του Ερυθρού Σταυρού του Πρέσεβο.

«Τώρα έχουμε τρόφιμα που επαρκούν για τις επόμενες πέντε έως επτά μέρες – υπήρξε πρόβλημα την περασμένη εβδομάδα αλλά λάβαμε προμήθειες από το Βελιγράδι και από δωρητές», δήλωσε ο Γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού στο Πρέσεβο, Αχμέτι Χαλίμι.

Ο υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων Πολέμου και Κοινωνικής Πολιτικής Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος την Τετάρτη επισκέφθηκε το Πρέσεβο, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις πρώην καπνοβιομηχανίας που προσαρμόζονται για την υποδοχή μεγάλου αριθμού μεταναστών και τόνισε η Σερβία θα κάνει τα πάντα, ώστε κάθε μετανάστης να έχει φροντίδα και τρόφιμα.

“Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τους πολέμους στη βόρεια Αφρική ή σε άλλα μέρη, αλλά όσο οι μετανάστες βρίσκονται στην επικράτειά μας πρέπει να έχουν φροντίδα” είπε ο κ. Βούλιν και ανήγγειλε ότι το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Πρέσεβο θα λειτουργήσει σε δέκα μέρες και εκεί οι μετανάστες θα μπορούν διαμένουν προσωρινά, να σιτίζονται και να έχουν ιατρική φροντίδα.

Το Πρέσεβο επισκέφθηκαν επίσης η Επίτροπος για την Προστασία της Ισότητας, Μπράνκιτσα Γιάνκοβιτς, η οποία τόνισε ότι οι κάτοικοι βοηθούν με διάφορους τρόπους τους μετανάστες, κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά και ο υπουργός Άμυνας, Μπράτισλαβ Γκάσιτς, οποίος υπογράμμισε ότι η σερβική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το διογκούμενο κύμα μετανάστευσης προς τη Σερβία.

Στη συνοριακή διάβαση του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, το 2009 άρχισαν να φθάνουν οι πρώτοι μετανάστες και να καταθέτουν αίτηση χορήγηση ασύλου, αλλά ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες από τις 15 Μαϊου έως τις 15 Ιουνίου στο αστυνομικό τμήμα του Πρέσεβο δηλώθηκαν περίπου 4.500 μετανάστες. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και τη βόρεια Αφρική και αναφέρουν ότι η Σερβία είναι χώρα διέλευσης και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι προς χώρες - μέλη της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα