Σερβία: Αύξηση 0,2% του ΑΕΠ το β' τρίμηνο

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Σερβίας αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (RZS).

Από τους επιμέρους τομείς - και σε ετήσια βάση - αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατέγραψαν οι εξής: πληροφορικής και επικοινωνιών 9,6%, ηλεκτρικής ενέργειας 3,2%, μεταλλείων και λατομείων 2,8%, ύδρευσης - αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων 2,4% και μεταποίησης 1%.

Αντίστοιχα,

τη μεγαλύτερη καθίζηση παρουσίασαν οι τομείς των κατασκευών (-42,5%) και το εμπόριο (-4,7%).

Εξάλλου, μείωση παρουσίασε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους) το σύνολο των δαπανών, με εξαίρεση τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, κατά 1,2% συρρικνώθηκε η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, κατά 2,5% οι δαπάνες ατομικής κατανάλωσης μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, οι τελικές δαπάνες για κρατική κατανάλωση κατά 6,6%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 18,5% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 0,5%.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,1%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η RZS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα