Σερβία- Κροατία για το γάλα

Εργαστήριο σε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που θα αποτελέσει κοινό "σημείο αναφοράς" για τη Σερβία και την Κροατία, αναζητούν οι αρχές των δύο χωρών, με αφορμή το διατροφικό σκάνδαλο με τον εντοπισμό αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη που μπορεί να εμφανιστεί στο γάλα ζώων) στο γάλα, που έπληξε τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Το ευρωπαϊκό εργαστήριο θα είναι αυτό που θα αναλύει την ποιότητα του γάλακτος που παράγεται στην περιοχή, δήλωσε ο γενικός γραμματέας

του υπουργείου Γεωργίας της Σερβίας Ντανίλο Γκολούμποβιτς, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της Κροατίας προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα.

Η πρόταση για τον καθορισμό ενός εργαστηρίου θα συζητηθεί στη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι, είπε ο κ. Γκολούμποβιτς.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε - σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης - ότι ο υπουργός Γεωργίας Γκόραν Κνέζεβιτς προσκάλεσε τους ομολόγους του από τις γειτονικές χώρες, σε συνάντηση, στο Βελιγράδι, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η πιθανότητα καθορισμού ενός εργαστηρίου που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για ένα θέμα ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής που βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

Η σερβική κυβέρνηση επισήμανε ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ασφαλή και η σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό προκαλείται από τη διαφορά που υφίσταται στον καθορισμό των προβλεπόμενων επιπέδων, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με αυτά που ισχύουν σε χώρες εκτός Ε.Ε. Η Σερβία εφαρμόζει τα πρότυπα που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όπου το επιτρεπτό επίπεδο αφλατοξίνης είναι 0,5 μικρογραμμάρια ανά λίτρο γάλακτος και όχι 0,05 μικρογραμμάρια ανά λίτρο γάλακτος, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι το ύποπτο γάλα αποσύρθηκε από τα ράφια των καταστημάτων και δείγματα εστάλησαν στην Ολλανδία για περαιτέρω ανάλυση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα