Και νέα σύσκεψη τη Πέμπτη

Σε ένα «σχέδιο Β'», φαίνεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση της Κύπρου, το οποίο θα τεθεί σε σύσκεψη την Πέμπτη στις 9.30 πμ υπό τον Νίκο Αναστασιάδη. Το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση ώστε το τραπεζικό σύστημα να ανοίξει το συντομότερο και με τρόπο που θα διασφαλίζει την ομαλότητα στην εγχώρια αγορά. Κατά τις επαφές που είχε το μεσημέρι αντιπροσωπεία της τρόικας με την κυπριακή κυβέρνηση, απέρριψε τις εναλλακτικές

λύσεις για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. Ευρώ. Αίσθηση την ίδια ώρα προκαλεί δήλωση του ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριφέρεται «σαν ταύρος σε υαλοπωλείο».

Η συνεδρίαση του υπουργικού διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κυβερνώντος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να δηλώνει σε δραματικούς τόνους «Απόψε δεν θα κοιμηθούμε, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μη βρούμε λύση, είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία να βρούμε τη λύση».

Νωρίτερα κατά τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία της τρόικας με την κυπριακή κυβέρνηση, απέρριψε τις εναλλακτικές λύσεις για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. Ευρώ.

Συνεχίζονται την ίδια ώρα στη Ρωσία οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου υπουργού οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Στη Μόσχα βρίσκεται και ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακοτρύπης, αλλά και κλιμάκιο της Λαικής Τράπεζας, η οποία φαίνεται πώς έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τεσσάρων Ρώσων επενδυτών. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πάντως την πληροφορία περί πώλησή της Λαικής στους Ρώσους.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Κύπριους πολιτικούς παράγοντες.

Η σύναψη συμφωνίας για την Κύπρο θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση και θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την Ευρωζώνη, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μερκελ επιμένοντας ότι η χώρα πρέπει να συρρικνώσει τον υπερδιογκωμένο τραπεζικό της τομέα.

Μία ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας θα μπορούσε να περικλείει κινδύνους μετάδοσής της, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα του περιοδικού Time.

Keywords
Τυχαία Θέματα