Σε νέο ρεκόρ ο Dow, "έσπασε" το 10ήμερο ανοδικό σερί ο Nasdaq

Με οριακές μεταβολές και μικτά πρόσημα έκλεισε τις συναλλαγές της Τετάρτης το αμερικανικό χρηματιστήριο , με τον Dow Jones να εισχωρεί πιο βαθιά στην περιοχή των ρεκόρ κατακτώντας νέα κορυφή- την τρίτη φέτος - και τον τεχνολογικό Nasdaq να τερματίζει το δεκαήμερο διαδοχικών κερδών.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον έκλεψε για δεύτερη συνεχή ημέρα η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen που επιβεβαίωσε

την θέση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πως θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μόλις βεβαιωθεί πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου του 2%.

Στο μεταξύ, αποθαρρυντικά ήταν τα νέα σήμερα και από το μέτωπο της, καθώς καταγράφτηκε μικρή πτώση στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ενώ απογοήτευσαν και τα αποτελέσματα της Hewlett Packard.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 15,381 μονάδες (0,08%) κλείνοντας στις 18.224,57 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,98 μονάδων (0,02%) και έκλεισε στις 4.967,14 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 1,62 μονάδων (0,08%) κλείνοντας στις 2.113,86 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η μετοχή των McDonalds κλείνοντας στα 98,66 δολάρια με άνοδο 3,68 δολαρίων ή σε ποσοστό 3,87%. Ακολούθησαν η General Electric με κέρδη 2,05% και κλείσιμο στα 25,91 και η American Express, η οποία έκλεισε στα 82,17 δολάρια με άνοδο 1,62%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Intel (-1,35%), η IBM (-1,23%) και η UnitedHealth Group Incorporated (-1,20%).

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν ελαφρώς οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ αν και ο ρυθμός των πωλήσεων παρέμεινε κοντά σε υψηλό έξι ετών, ένα σημάδι ισχυρής ζήτησης που θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάκαμψης της ευρύτερης στεγαστικής αγοράς.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν 0,2% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 481.000, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 473.000. Το υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα στις 482.000 πωλήσεις από την αρχική εκτίμηση των 481.000

Στο αρνητικό κλίμα, μέσω πίεσης στον τεχνολογικό κλάδο, συνδράμει η Hewlett Packard, η μετοχή της οποίας κάνει "βουτιά" σχεδόν 8%. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα έσοδα α΄ τριμήνου ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ υποβάθμισε το outlook για το 2015 ούτως ώστε να προσαρμοστεί στο ισχυρότερο δολάριο.

Σημειώνεται ότι η διευκολυντική νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει ράλι στους δείκτες της Wall Street ωθώντας τους σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά, ενώ αναλυτές αναμένουν πως ακόμα και όταν η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια θα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω κερδών στην Wall λόγω του ότι αυτά θα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα