Σε ισχύ το «σχέδιο Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά

Στα δύο οι σεισμολόγοι, μετά τη νέα πρωινή δόνηση των 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά, που φέρνει και νέα προβλήματα. Καταγράφονται διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέγεθος του σεισμού, με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο και σεισμολόγους να τον ανεβάζουν στους 6,1 βαθμούς, ενώ οι επιστήμονες διαφωνούν και ως προς το αν επρόκειτο για άλλον ένα μετασεισμό, ή για νέα ενεργοποίηση του ρήγματος.

Προς το παρόν, οι ειδικοί συνιστούν στους κατοίκους να μην μπαίνουν στα σπίτια τους, ενώ οι τοπικές αρχές κάνουν έκκληση για οικονομική βοήθεια.

Σύσκεψη για την Κεφαλονιά πραγματοποιείται στο υπουργείο Υποδομών. Το υπουργείο Άμυνας έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο «Δευκαλίων» και ένα C-27 και ένα αρματαγωγό πλοίο αναχωρούν εντός της ημέρας για την Κεφαλονιά, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης, στους κατοίκους. Αυτή την ώρα γίνεται σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ , για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες, για την κινητοποίηση και τη δράση του στρατιωτικού μηχανισμού, στην Κεφαλονιά.

Στο νησί μεταβαίνουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης που θα εγκατασταθεί εκεί μέχρι νεωτέρας.

Εξάλλου, κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά. Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Παράλληλα, με 20 άνδρες ενισχύθηκε και η αστυνομική δύναμη του νησιού.

Δεκαέξι άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στο Ληξούρι. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως την τετάρτη, καμπαναριό έγειρε επικίνδυνα στην περιοχή Κουρουκλάτα. Μόνο για έκτακτη ανάγκη θα χρησιμοποιείται ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου ενώ αδύνατη παραμένει η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου, εξαιτίας νέων κατολισθήσεων από την πρωινή δόνηση στο νησί. Εξάλλου αναζητείται κατάλληλο σημείο, στο οποίο θα μπορέσει να αγκυροβολήσει το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστόλι - Ληξούρι. Δύο χιλιόμετρα μακριά από το Ληξούρι, χωρίς ρεύμα και νερό βρίσκονται οι κάτοικοι στο χωριό του Αγίου Δημητρίου.

ΦΩΤΟ Αρχείου


Keywords
Τυχαία Θέματα