Ψηφίζεται τα μεσάνυχτα ο προϋπολογισμός

«Τα δύσκολα πέρασαν, ωστόσο δε θριαμβολογούμε ούτε πανηγυρίζουμε καθώς ο δρόμος είναι μακρύς, ήδη έχουμε διανύσει το 80% της απόσταση της δημοσιονομικής προσαρμογής», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 2014 τα 800 εκ. ευρώ, όταν κάποιοι μιλούσαν για αποτυχία της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, μόρφωμα που υποθηκεύει

με δυσβάστακτα δάνεια και χρέη την Ελλάδα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014 ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, λέγοντας ότι πρόκειται για μια νέα πράξη στη τραγωδία που εξελίσσεται στη πατρίδα μας.

O κ. Καμμένος κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι θριαμβολογεί την ίδια ώρα που η ανεργία έχει ξεπεράσει τα εφιαλτικά επίπεδα του 28% ενώ νομοθετεί υπέρ των εργολάβων στους οποίους χαρίζει 3 δισ. ευρώ.

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μη βγει η χώρα από το μνημόνιο και χάσει τον λόγο ύπαρξής του. Αν εμείς που αγωνιζόμαστε για τη χώρα εκφράζουμε την Ελλάδα του χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το προχθές» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος..

Ο προϋπολογισμός αυτός δε θα αναθεωρηθεί από τη τρόικα σε έξι μήνες, αλλά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει τη τρόικα, τόνισε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τη πεποίθησή του ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα καταργήσει με τη ψήφο του τα μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί το δρόμο της υποταγής, ενώ την έθεσε προ των ευθυνών της για το ζήτημα των πλειστηριασμών». Όπως είπε η διενέργεια των πλειστηριασμών συνιστά το Δούρειο ίππο για να αλλάξει η αυτονομία της χώρας και να καταλυθεί η κυριαρχία της. Παράλληλα,αμφισβήτησε ευθέως τη θεωρία του Succes Story κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι με πρόσχημα το στόχο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, εξαφάνισε το ευρώ από την Ελλάδα και από τη τσέπη του Έλληνα.

Διμέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση υπό διαφορετικό όμως, πρίσμα, εξαπέλυσαν στις ομιλίες τους ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φωτης Κουβελης και η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.


Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, δηλαδή τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, θα προσλάβει ακόμη οξύτερες διαστάσεις με επίκεντρο τη κάλπη και με κομπάρσο το λαό, εκτίμησε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι ένα τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου στηρίζει ή ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε πολύφερνη νύφη.

Οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο, χαρακτήρισε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Αφού είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, τόνισε ότι ο τρόπος που επετεύχθη το πρωτογενές πλεόνασμα το καθιστά μη διατηρήσιμο ενώ έκανε λόγο για καλλιέργεια υπεραισιοδοξίας που συνιστά, όπως είπε, αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι επενδύει στην όξυνση της κρίσης παρά στην αντιμετώπισή της και αναπαράγει στερεότυπα άλλης εποχής.

Δεν θα ισχυριστώ ότι έχουμε ένα ευχάριστο προϋπολογισμό, έχουμε τον μόνο εφικτό προϋπολογισμό, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα