Σε εξέλιξη η συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή

Αντιπαράθεση αναμένεται στη Βουλή όπου συζητάται η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο. «Τα μνημόνια προκάλεσαν ένα ασύμμετρο σοκ που επέβαλε η τριαρχία των δανειστών στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Μητρόπουλος, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προτάσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει πώς η χώρα μπήκε στο καθεστώς των μνημονίων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής πρέπει να γίνει με άνεση χρόνου χωρίς ρεβανσισμούς και μίζερες αντιπαραθέσεις.

«Μπήκαμε στο μνημόνιο με προσχεδιασμένο το έγκλημα. Ήμασταν μια χώρα που δεν είχε πρόβλημα από το κράχ του 2008 και αυτό το έγκλημα έγινε για να φτωχοποιηθεί ο λαός και να γίνει υφαρπαγή αξιών» υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Καμμένος.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής χωλαίνει γιατί είναι προσχηματική. Η ΝΔ θεωρεί ότι στόχος της πρότασης είναι ο αποπροσανατολισμός των πολιτών από την δύσκολη πραγματικότητα, καθώς η χώρα βουτάει στην ύφεση» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
Η πρόταση, τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, είναι άκαιρη και θα ήταν προτιμότερο να δρομολογηθεί αργότερα όταν η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και το κράτος θα πλέει -ευχόμαστε- σε πιο ασφαλή ύδατα. Τέλος, πρόσθεσε ότι η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. είναι ελλειπής γιατί δεν συμπεριλαμβάνει και το τι έγινε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

«Η κυβέρνηση με την σύσταση της εξεταστικής κάνει αντιπερισπασμό για το πρόβλημα που έχει να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση, κυρίως όσον αφορά το εσωτερικό της και δευτερευόντως με τους εταίρους. Δημιουργεί θέαμα για να καλύψει το θέμα του άρτου. Η κυβέρνηση εκ προοιμίου δίνει "συγχωροχάρτι" σε όσους κυβέρνησαν από το 2002 έως το 2009, καθώς αφήνει έξω από την διερεύνηση συγκεκριμένα πολιτικά γεγονότα και συγκεκριμένους πολιτικούς υπευθύνους» ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο εισηγητής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νικόλαος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «επιτροπή - παρωδία», την επιτροπή που θα συσταθεί για την εξεταστική, την ώρα που όπως είπε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. επεκτείνει τόσο τη δανειακή σύμβαση όσο και το μνημόνιο.
Παράλληλα, τόνισε ότι η πρόταση έχει το χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού και αποβλέπει στην όξυνση μιας ανούσιας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, και επειδή - όπως είπε - σε αυτό το σπόρ χρειάζονται απαραιτήτως δύο παίχτες, συμμετέχει και η ΝΔ με την δική της πρόταση.

Διχαστική και ανώφελη με μοναδικό κίνητρο τον αντιπερισπασμό χαρακτήρισε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι είναι ενδεικτικό ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν την ψηφίζουν, ενώ πρόσθεσε ότι μία έντιμη πρόταση για εξεταστική επιτροπή που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ είναι να εξετασθεί όλη η περίοδος από την ένταξη της χώρας στο ευρώ μέχρι σήμερα. "Δεν δημιούργησαν τα μνημόνια την κρίση, η κρίση δημιούργησε τα μνημόνια" τόνισε ο κ. Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει στην πολιτική της "ούτε στροφή, ούτε ρήξη", και πως δεν υπάρχει ούτε στρατηγική με τους Ευρωπαίους εταίρους, ούτε ψήγμα αναπτυξιακής πολιτικής".

"Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η χώρα θα έπρεπε να αναζητήσει συναινέσεις αλλά η εξεταστική θα διχάσει. Αντί να κοιταχθούμε με ειλικρίνια στον καθρέφτη θα αναζητήσουμε το είδωλο των κατά φαντασίαν υπευθύνων. Ίσως θα έπρεπε να επεξεργαστούμε τη λύση μιας επιτροπής σοφών που θα μπορούσε να φωτίσει αθέατες επιλογές των πολιτικών επιλογών που οδήγησαν στην κρίση. Να δώσουμε πειστικές απαντήσεις όχι μόνο γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο αλλά γιατί μετά από 5 χρόνια ακόμη δεν μπορούμε να βγούμε" ανέφερε στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητοστάκης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ .

«Η εξεταστική για τα μνημόνια δεν είναι ούτε λαϊκισμός, ούτε ρεβανσισμός, είναι ο πυρήνας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκο Παππάς και έφερε ως παράδειγμα το βάρβαρο, όπως το χαρακτήρισε, κλείσιμο της ΕΡΤ που έγινε -όπως είπε- καθ' υπαγόρευση ορισμένων, εξυπηρέτησε ιδιωτικά συμφέροντα, ενίσχυσε τηδιαπλοκή και από την ενέργεια αυτή προέκυψαν πολιτικές ευθύνες.


Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. ζητούν την διερεύνηση τεσσάρων κρίσιμων περιόδων:

- Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010 περίοδος κατά την οποία εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση

- Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, περίοδος κατά την οποία υπογράφηκε δεύτερη δανειακή σύμβαση και πάλι από την κυβέρνηση Παπανδρέου

- Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου υλοποίησε το PSI

- Μάιος 2012 και εντεύθεν, που αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά απόψε, με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για να γίνει δεκτή η πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, απαιτείται η υπερψήφισή της από την πλειοψηφία των παρόντων, αρκεί να μην είναι λιγότεροι των 120.

Κατατέθηκε και η πρόταση της ΝΔ

Κατέθεσε η ΝΔ τη δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο μνημόνιο και εκτείνεται από το 1981 έως σήμερα.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την δική της πρόταση προσπαθεί να διχάσει τον Ελληνικό λαό και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της χώρας, για την οποία φέρει -όπως αναφέρεται- τεράστια ευθύνη εξαιτίας των αντιφάσεων και των παλινωδιών της.

Η πρόταση υπογράφεται και από τους 76 βουλευτές του κόμματος, με πρώτους υπογράφοντες τους κυρίους Σαμαρά και Καραμανλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα