Μαραθώνια συνάντηση στις Βρυξέλλες

Μαραθώνια αποδεικνύεται η κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε "ιδιωτική". "Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει" δήλωσε προσερχόμενος νωρίτερα στην έδρα της Κομισιόν ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ αποκλείοντας το ενδεχομένο να υπάρξουν απόψε καταληκτικές αποφάσεις. Στην ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα και να υπάρξουν χαμηλότερα
πρωτογενή πλεονάσματα φέρονται να συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι ηγέτες της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα (σε εποικοιδομητικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στους δύο ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει κάποιο κείμενο των θεσμών.

Αργότερα τη νύχτα, ώρα Ελλάδας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, σύσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και συνεργάτες του γύρω από το ελληνικό ζήτημα, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και τηλεφωνική παρέμβαση προς την ευρωπαϊκή πλευρά.

Την ανάγκη να υπάρξει μία "ισχυρή" και "βιώσιμη" συμφωνία, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επαναλαμβάνοντας πως είναι επιθυμία όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

"Η ελληνική κρίση μπορεί να επιλυθεί τις επόμενες ώρες" υποστήριξε ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας πως "το να ζητήσουμε πολλά από την Ελλάδα, θα απέτρεπε την επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ το να ζητήσουμε λίγα θα είχε επίδραση σε όλη την ευρωζώνη".

Την εκτίμηση ότι έχει επιτευχθεί "πραγματική πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας - πιστωτών εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αναφέροντας ωστόσο ως εκκρεμότητες τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα