Σε ετοιμότητα η Βοσνία λόγω μεταναστευτικού

Στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας είναι η αρμόδια για τους ξένους πολίτες υπηρεσία του υπουργείου Ασφαλείας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξαιτίας της αυξημένης ροής μεταναστών στη χώρα, αλλά και λόγω των πληροφοριών για πιθανές επιθέσεις κατά ενός κέντρου για τη φιλοξενία παράτυπων μεταναστών (έως την απέλασή τους), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Oslobodjenje του Σαράγεβο.

"Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποτρέψουμε κάθε μορφή παράνομης μετανάστευσης" δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ιζέτ Νιζάμ, εξηγώντας ότι το επίπεδο προετοιμασίας της αρμόδιας αρχής έχει αυξηθεί
στο μέγιστο ύστερα από σχετική απόφαση της κυβέρνησης και σχετική εκτίμηση του υπουργείου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν απειλείται από το μεταναστευτικό κύμα που σαρώνει άλλες χώρες, αλλά χιλιάδες άνθρωποι έχουν όντως εισέλθει παράνομα σε βοσνιακό έδαφος από το 2010 έως σήμερα.

Οι περισσότεροι εξ αυτών (περισσότεροι από 9.000) έφτασαν στη Βοσνία από την Τουρκία. Ακολουθούν οι παράτυποι μετανάστες από την Αίγυπτο (περίπου 300), τη Συρία (241), το Ιράν (176) και την Αλβανία (128).

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για αυξημένο αριθμό πολιτών από το Κουβέιτ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία που αγοράζουν γη και χτίζουν κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους κοντά στο Σαράγεβο, ο Ιζέτ Νιζάμ επιβεβαίωσε πως οι πληροφορίες αυτές είναι σωστές.

Σημείωσε δε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται κατάχρηση της φιλοξενίας και ορισμένοι ξένοι πολίτες μένουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη παράνομα ή τη χρησιμοποιούν ως "σταθμό" στον δρόμο προς άλλες χώρες, με τη βοήθεια Βόσνιων πολιτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ξένοι πολίτες που παραβιάζουν τη βοσνιακή νομοθεσία οδηγούνται σε ένα κέντρο για μετανάστες έξω από το Σαράγεβο, όπου η κατάσταση είναι σοβαρή.

"Το επίπεδο ετοιμότητας στο κέντρο έχει αυξηθεί στον μέγιστο βαθμό, επειδή φιλοξενούνται εκεί πληθυσμοί που προέρχονται από χώρες σε κρίση. Υποψιαζόμαστε ότι το κέντρο μπορεί να αποτελέσει στόχο επίθεσης" τόνισε ο κ. Νιζάμ, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει το είδος της απειλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα