Σε 12ετή κάθειρξη επικεφαλής ισλαμιστικής οργάνωσης

Βελγικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα στην Αμβέρσα τον επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Sharia4Belgium σε κάθειρξη 12 ετών, αποφαινόμενο πως η οργάνωσή του είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία έπεισε νέους ανθρώπους να ενταχθούν στις τάξεις των μαχητών του τζιχάντ στη Μέση Ανατολή.

Η ετυμηγορία στη δίκη αυτή, η οποία ήταν η μεγαλύτερη δίκη υπόπτων ισλαμιστών στο Βέλγιο, ανακοινώθηκε ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας από τον περασμένο μήνα που οι αρχές αποκάλυψαν μια συνωμοσία για τη διάπραξη φόνων αστυνομικών σε όλο το Βέλγιο.

Οι αρχές πιστεύουν πως

περίπου 350 βέλγοι υπήκοοι έχουν πολεμήσει στη Συρία και πως η αναλογία τους έναντι του πληθυσμού της χώρας τους είναι η υψηλότερη μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

Ενώ ο 32χρονος Φουάντ Μπελκάσεμ δεν πολέμησε στη Συρία, αντίθετα από τους περισσότερους από τους άλλους κατηγορουμένους, ο δικαστής Λικ Ποταρζάν δήλωσε πως ήταν η κινητήρια δύναμη στην οργάνωση. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την καταδίκη του σε κάθειρξη 15 ετών.

"Είναι σαφές πως ο Μπελκάσεμ... προετοίμαζε νέους ανθρώπους σωματικά και ψυχολογικά για ένοπλη μάχη", δήλωσε ο Ποταρζάν.

Ο Μπελκάσεμ αρνήθηκε αρχικά να σηκωθεί όταν ο δικαστής άρχισε να διαβάζει την ετυμηγορία. Σηκώθηκε αναστενάζοντας αφού του το ζήτησαν οι δύο αστυνομικοί που στέκονταν πίσω του.

Σαράντα πέντε μέλη της οργάνωσης δικάζονταν στην Αμβέρσα, αν και μόνο επτά ήταν παρόντα σήμερα στο δικαστήριο. Τα περισσότερα άλλα πιστεύεται πως εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία.

Ο Μπελκάσεμ, ο οποίος γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη ανάμεσα στην Αμβέρσα και τις Βρυξέλλες, είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση τριών ετών το 2008 για τον ρόλο του σε ένα μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας ναρκωτικών. Η έφεσή του εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία, ο δικαστής Ποταρζάν αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πώς η Sharia4Belgium εκθείαζε τον ένοπλο αγώνα και ζητούσε την επιβολή του ισλαμικού νόμου της σαρία με βίαια μέσα.

Μέλη της Sharia4Belgium όχι μόνο πήγαν να πολεμήσουν με την πτέρυγα της αλ-Κάιντα στη Συρία, την Τζαμπάτ αλ-Νόσρα, και με οργανώσεις που αργότερα αποτέλεσαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά πήγαν επίσης στην Υεμένη, δήλωσε ο δικαστής.

"Ο νόμος δεν αναφέρει πως πρέπει να έχουν ήδη διαπραχθεί τρομοκρατικές επιθέσεις για να χαρακτηρισθεί μια οργάνωση τρομοκρατική. Πρέπει μόνο να έχει την πρόθεση να πραγματοποιήσει κάποια μέρα τέτοιες επιθέσεις", δήλωσε ο Ποταρζάν.

Μεγάλο μέρος της υπόθεσης της εισαγγελίας βασιζόταν στη μαρτυρία του 20χρονου Γεγιούν Μπόντινκ, ενός μέλους της Sharia4Belgium που έγινε γνωστός όταν ο πατέρας του πήγε στη Συρία για να τον πείσει να επιστρέψει.

Ο δικαστής Ποταρζάν επέβαλε σήμερα στον Μπόντινκ ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να φυλακισθεί για τέσσερα χρόνια, όμως τελικά του επιβλήθηκε μια πολύ ελαφρότερη ποινή αφού έδωσε στοιχεία σε βάρος των πρώην συμμαχητών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα