Σχέδιο που προσθέτει 5,8% στο ΑΕΠ παραμένει στα… συρτάρια

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Εδώ και ένα τουλάχιστον έτος έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση πρόταση που θα μπορούσε να προσθέσει εως και 5,8 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, σύμφωνα με σχετική μελέτη του IOBE. Πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το Capital.gr αποκαλύπτουν πως επιχειρηματικοί κύκλοι της ναυτιλίας, μετά και από εξαγγελίες σχετικών προθέσεων της κυβέρνησης, έχουν συγκροτήσει σχέδιο που

θα μπορούσε να αναδείξει την Ελλάδα ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο ικανό να προσελκύσει εδώ την εγκατάσταση μεγάλων ξένων ναυτιλιακών ομίλων κατά τα πρότυπα του λονδρέζικου City.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα διαβεβαιώνουν το Capital.gr πως σχετικό ενδιαφέρον έχουν διατυπώσει ναυτιλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι από τις ΗΠΑ αλλά και την Ρωσία. Η πρόταση που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές σε γνώση των σχετικών διεργασιών βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό στα γραφεία τόσο του υπουργείου Oικονομικών όσο και του Nαυτιλίας, δεν φαίνεται να έχει τύχει καμίας επεξεργασίας πόσω μάλλον υλοποίησης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δημοσίως τονίσει πως «στόχος είναι να κάνουμε την Ελλάδα γενικότερα και τα μεγάλα λιμάνια μας συγκεκριμένα, παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα».

Η πρόταση που έχει υποβληθεί από κορυφαίους ναυτιλιακούς παράγοντες στο παραπάνω πλαίσιο, είναι απλή και προβλέπει στις βασικές της αρχές πως οι ξένοι ναυτιλιακοί όμιλοι και επιχειρηματίες που θα μετεγκαθίστανται εδώ, θα υπάγονται στο ίδιο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο που υπάγονται οι Έλληνες ομόλογοί τους (tonnage tax ή φόρος χωρητικότητας για τις ναυτιλιακές) και επιπροσθέτως θα καταβάλλουν σταθερό ετήσιο κατά κεφαλήν φόρο (στην Αγγλία κυμαίνεται από 30.000 εως 50.000 λίρες) και δεν θα φορολογούνται για τα διεθνή τους εισοδήματα. Η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου εκτιμάται ότι θα συνέβαλε σημαντικά στην έλευση εδώ ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των βασικών τους μετοχών καθώς αφενός θα ξεκαθάριζε την φορολογική τους βάση και αφετέρου θα τους επέτρεπε να εκμεταλλευθούν τις υπηρεσίες της ναυτιλιακής συστάδας (cluster) επιχειρήσεων που βρίσκεται ήδη συγκεντρωμένη στον Πειραιά. Με δεδομένα και τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας, που την καθιστούν ούτως ή άλλως ιδανικό προορισμό, θα αυξανόταν και η ελκυστικότητά της ως τόπος μόνιμης κατοικίας. Ο φόρος προτείνεται να επιβάλλεται σε κάθε μέτοχο και μέλος της οικογενείας του κατά τα πρότυπα που ισχύουν και σε άλλα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα και ειδικότερα της Μεγάλης Βρετανίας.

Στόχος είναι η επίτευξη του συνολικού εν δυνάμει οφέλους που θα μπορούσε να λάβει η χώρα από την ποντοπόρο. Είναι χαρακτηριστικό πως μελέτη του ΙΟΒΕ που έγινε με σκοπό να προσμετρηθεί η δυνατότητα της ναυτιλίας να συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας προ διετίας δείχνει πως εάν έλθουν στην Ελλάδα όσες περισσότερες το δυνατόν ελληνόκτητες ναυτιλιακές επιχειρήσεις και αναπτυχθεί το cluster των σχετιζόμενων με την ναυτιλία κλάδων η δυνητική συνεισφορά της ποντοπόρου σε όρους εγχώριας προστιθέμενης αξίας μπορεί να ξεπεράσει τα €26 δισεκ., κατά €12,7 δισεκ. υψηλότερη σε σχέση με την καταγεγραμμένη προστιθέμενη αξία της τρέχουσας δεκαετίας, ήτοι επιπλέον ΑΕΠ της τάξης του 5,8% ετησίως. Η προσέλκυση μεγάλων ξένων ομίλων θα αύξανε περισσότερο αυτό το αποτέλεσμα και θα συνέβαλε στην προσέλκυση και εκείνων των ελληνόκτητων ναυτιλιακών που παραμένουν εκτός χώρας, εκτιμούν κύκλοι της αγοράς. Τα οικονομετρικά μοντέλα του ΙΟΒΕ σε ένα τέτοιο σενάριο προβλέπουν και 500.000 επιπλέον θέσεις εργασίας πέραν των τα 190 χιλιάδων που απασχολεί άμεσα ή έμμεσα σήμερα ο κλάδος.

Άλλη μελέτη, της Boston Consulting Group, που παρουσιάσθηκε νωρίτερα φέτος σημειώνει πως η ελληνική ναυτιλία εκτιμάται ότι δυνητικά μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνει όμως πως πρέπει να αποφασισθεί η ένταξη του ναυτιλιακού τομέα στην μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, να προχωρήσει η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης επιχειρήσεων και η μείωση γραφειοκρατίας, να εμπεδωθεί σταθερό και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο και να αυξηθούν οι εγγραφές σε ναυτικές σχολές με παράλληλη αναβάθμιση ποιότητας εκπαίδευσης και δυνατότητα ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την BCG η συνολική συνεισφορά του ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου στο ΑΕΠ παραμένει σταθερή διαχρονικά και αντιστοιχεί πλεον κοντά στο 7% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα