Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης

Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) που στόχο έχει να ανακτήσει το κέντρο της Αθήνας τον πραγματικό ρόλο ενός κέντρου, μιας διεθνούς και βιώσιμης μητρόπολης παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δικαιοσύνης.

«Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης είναι το όραμά μας για την Αθήνα του 2020- μια σύγχρονη

ευρωπαϊκή, φιλική, όμορφη και ασφαλή, εύρωστη οικονομικά πρωτεύουσα και αποτελεί μια συνολική πολιτική συμφωνία για την πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο δήμο της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε ότι «είναι η παρακαταθήκη και πολιτική κληρονομιά - με ορίζοντα δεκαετίας - της παρούσας δημοτικής αρχής. Επιβεβαιώνει στην πράξη τον αναβαθμισμένο θεσμικό ρόλο που εκ των πραγμάτων ανήκει στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας».

Η καταιγίδα της κρίσης έπεσε πάνω στην Αθήνα με τον πιο σκληρό τρόπο. Η Αθήνα συμπύκνωσε με τον πιο δραματικό τρόπο πρωτοφανή προβλήματα. Οικονομικά και κοινωνικά, αλλά και προβλήματα ασφάλειας, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά στην πόλη.

Προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, που είχαν χρονικό βάθος και ρίζες στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης και οφείλονταν σε διαχρονικά ελλείμματα πολιτικής στη χώρα μας.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών δεν δημιούργησε, συνεπώς, μόνη της την κρίση του κέντρου της Αθήνας. Ωστόσο, όξυνε κάποια από τα προϋπάρχοντα προβλήματα και δημιούργησε νέα. Οι ανατροπές ήταν μεγάλες και δομικές.

Στόχος του ΣΟΑΠ δεν είναι απλώς η επιστροφή στις προ κρίσης συνθήκες, αλλά η μετάβαση σε μια νέα, ποιοτικά ανώτερη εποχή. Να αποτελέσει μια ευκαιρία ανάπτυξης για μια Αθήνα αντάξια μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Η υλοποίηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης οφείλει να συμβαδίσει και με τις θεσμικές αλλαγές που θα λύσουν τα χέρια των δήμων.

Το ΣΟΑΠ δεν είναι απλώς μια μελέτη που περιγράφει μια επιθυμητή μελλοντική κατάσταση. Αλλά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης που θα οδηγήσει επιχειρησιακά στην κατάσταση αυτή.

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η έγκρισή του με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η περιοχή που καλύπτει ορίζεται νότια από την οδό Ερμού, δυτικό της όριο είναι η Κωνσταντινουπόλεως, βόρειο η Φωκίωνος Νέγρη και στ' ανατολικά βρίσκονται τα όρια του ιστορικού κέντρου. Η περιοχή αυτή αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος, το χώρο συγκέντρωσης των περισσοτέρων δράσεων.

Υπάρχουν ωστόσο και δράσεις που επεκτείνονται και στον υπόλοιπο δήμο, και σε ορισμένες περιπτώσεις και την υπόλοιπη πόλη. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μητροπολιτικό πρόγραμμα, και ο Δήμος Αθηναίων αποκτά εξ αντικειμένου ρόλο και ευθύνες σε επίπεδο συνολικού μητροπολιτικού συγκροτήματος.

Βασικές στοχεύσεις του ΣΟΑΠ είναι: η κοινωνική συνοχή, η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο, η ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης και η αναμόρφωση της εικόνας της, η επιστροφή ή δημιουργία ανταγωνιστικών οικονομικών δραστηριοτήτων και απασχόλησης, η αξιοποίηση των τεχνολογιών που προσδιορίζουν τη σύγχρονη «έξυπνη πόλη», και η αντιμετώπιση των χρόνιων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Επιδιώξεις που είναι πλήρως εναρμονισμένες με το υπό ψήφιση νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, δεδομένου ότι το ΣΟΑΠ διαμορφώθηκε σε στενή και αμφίδρομη αλληλεπίδραση.

Ο συνολικός στόχος υλοποιείται αρχικά, μέσω 65 δράσεων, οι οποίες ομαδοποιούνται στους ακόλουθους 18 άξονες:

1. Ενίσχυση επιχειρηματικότητας

Δίδεται έμφαση στην ενίσχυση των παραγωγικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων της πόλης.

2. Ενίσχυση δραστηριοτήτων κέντρου

Μέτρα και δράσεις για την ενίσχυση των βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων του κέντρου, όπως είναι ο τουρισμός, το εμπόριο, η βιοτεχνία, οι υπηρεσίες.

3. Ενίσχυση πολιτιστικής δημιουργίας

Επανασχεδιασμός των λειτουργιών του κέντρου της πόλης με έμφαση στον ρόλο της πολιτιστικής δημιουργίας και σε πολιτικές ενίσχυσής της με νέα εργαλεία, όπως τα clusters πολιτισμού, οι θερμοκοιτίδες, οι πολιτιστικοί πολυχώροι.

4. Αναθέρμανση αγοράς ακινήτων

Θα συμβάλλει σημαντικά στην αναθέρμανση της οικονομίας και στην αναζωογόνηση του αστικού ιστού κινητοποιώντας την επανακατοίκηση του κέντρου και την επαγγελματική στέγαση.

5. Ασφαλής διαβίωση

Αν και η ριζική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γίνεται με την αντιμετώπιση των αιτίων και αποτελεί μακροπρόθεσμο εγχείρημα, στον βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα είναι απαραίτητη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προληπτικής, αποτρεπτικής και κατασταλτικής αστυνόμευσης.

6. Θέματα μεταναστών

7. Κοινωνικές υπηρεσίες

8. Επιστροφή κατοίκων

Καίριας σημασίας, προϋπόθεση και στόχος : μέτρα και δράσεις για να επιστρέψουν οι κάτοικοι στο κέντρο της πόλης.

9. Αστικό τοπίο - τοπόσημα

Αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη σημαντικών τοποσήμων του δημοσίου χώρου της πόλης.

10. Ελεύθεροι χώροι

Έμφαση στην απόκτηση νέων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, καθώς και στην συντήρηση, αναβάθμιση και επέκταση των υπαρχόντων.

11. Ταυτότητα και branding

12. Καθημερινή διαχείριση

13. Κτηριακό απόθεμα

14. Πολεοδομικές δράσεις

15. Βιώσιμη κινητικότητα

16. Περιβάλλον

Δημιουργούνται νέοι χώροι πρασίνου, βελτιώνονται και αναβαθμίζονται οι υπάρχοντες.

17. Σχεδιασμός

Απαιτείται επανασχεδιασμός και αναθεώρηση των υφιστάμενων σχεδίων, όπως του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αθήνας και ειδικών διαταγμάτων χρήσεων γης, στο πλαίσιο και της αναθεώρησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

18. Ψηφιακή πόλη

Ο δήμος αναπτύσσει περαιτέρω τη ψηφιακή παρουσία του, με σκοπό την καλύτερη επαφή με τους πολίτες και τους επισκέπτες, αλλά και την βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης στην πόλη, την προβολή της και την διαχείριση των δομών της.

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για δύο προκλήσεις για την υλοποίηση του ΣΟΑΠ και αφορούν τον συντονισμό των προσπαθειών των πολλών εμπλεκόμενων φορέων και την χρηματοδότηση, ενώ επεσήμανε ότι «η υψηλή χρηματοδότηση, μαζί με την ανάληψη της θεσμικής αρμοδιότητας συντονισμού από το δήμο Αθηναίων αποτελούν παράγοντες επιτυχίας. Το μέλλον ανήκει στις πόλεις! Ελπίζουμε και στη χώρα μας, Οι δήμοι πρέπει να απογαλακτισθούν για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους!»

Keywords
Τυχαία Θέματα