Aποπληρωμή δόσεων στις 30 Ιουνίου

Η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην αποπληρωμή των τεσσάρων δόσεων του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που οφείλει ως την 30ή Ιουνίου εφάπαξ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του θεσμού. "Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν

τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδας περί του ότι υπεβλήθη αίτημα προς το ΔΝΤ για την αποπληρωμή του συνόλου των δόσεων της χώρας προς το Ταμείο αυτόν τον μήνα εφάπαξ την 19η Ιουνίου. Η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον Ράις, βάσει μιας απόφασης η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν διοικητικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

'Άμεση μετακίνηση των θεσμών σε ρεαλιστικότερες προτάσεις που να δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας, απαιτεί η συμφωνία- επίλυση που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη. Αυτό επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χαρακτηρίζει τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι θεσμοί ως προτεινόμενες πολιτικές που θα βάθαιναν σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία.

Εν τω μεταξύ στο επίκεντρο των διεθνών μμε είναι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - πιστωτών.

Χαρακτηριστικά η Daily Telegraph αναφέρει: «Η Ελλάδα αρνείται να πληρώσει τα 305 εκατ. Ευρώ», ενώ οι Financial Times «Η Ελλάδα θα καθυστερήσει την πληρωμή στο ΔΝΤ».

Ηταν «απαράδεκτο και πρόκληση» το χθεσινό σχέδιο των πιστωτών, το δε υποτιθέμενο τελεσίγραφο «μπλόφα» εκτιμά η οικονομική εφημερίδα «La tribune» .

Τέλος η Liberation αναφέρει σε τίτλο άρθρου «Ελλάς, ΕΕ, ΔΝΤ ή πόλεμος της φθοράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα