Σχέδιο Δράσης κατά της Πολιομυελίτιδας

Σχέδιο Δράσης για τη διατήρηση της χώρας «Ελεύθερης από Πολιομυελίτιδα» εξέδωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, μετά το συναγερμό που σήμανε για τη νόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριμένα ο ΠΟΥ, κήρυξε σε «παγκόσμιας εμβέλειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία» μετά τη διάδοση της πολιομυελίτιδας στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ισημερινή Γουινέα.

Το σχέδιο δράσης που εξέδωσε
η υφυπουργός Υγείας περιλαμβάνει τρεις δέσμες ενεργειών:

1. Ενέργειες για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων εμβολιαστικής κάλυψης τουπληθυσμού έναντι της πολιομυελίτιδας.

2. Ενέργειες για τη διατήρηση υψηλής ποιότητας εργαστηριακής επιτήρησης (επιτήρηση Οξείας Χαλαρής Παράλυσης) για την ταχεία ανίχνευση οποιασδήποτε εισαγωγήςάγριου ιού πολιομυελίτιδας ή κυκλοφορίας ιού πολιομυελίτιδας από εμβόλιο

3. Ενέργειες που θα εφαρμόζονται στην περίπτωση ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού και εκπόνηση Σχεδίου Ετοιμότητας σε εθνικό επίπεδο.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε μιλώντας στην Έλενα Μπρέγιαννη, η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνη Επιδημιολογικής Επιτήρησης και παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεανώ Γεωργακοπούλου, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι υψηλό και δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Επιπλέον αναφέρθηκε στις δράσεις του Κέντρου Έλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, γύρω από την επιτήρηση, καταγραφή και πρόληψη της νόσου.
Keywords
Τυχαία Θέματα