Ρουμανία: Προεδρική παρέμβαση

Η καλύτερη λύση είναι ο πρωθυπουργός να αποσύρει από τη Βουλή το σχέδιο νόμου που ανοίγει το δρόμο για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή Ρόσια Μοντάνα από την καναδική εταιρεία Gabriel Resources, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου.

"Νομίζω ότι η καλύτερη λύση

για την κυβέρνηση είναι να αποσύρει το νομοσχέδιό της από τη Βουλή" είπε ο κ. Μπασέσκου, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, τονίζοντας ότι πρέπει να "απαλλαγεί από τη δειλία", να εγκαταλείψει τα τεχνάσματα και να ενεργεί ως πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας υπογράμμισε ότι μία σύμβαση δεν μπορεί να κατακυρώνεται από νόμο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη νομολογία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας

Ο κ. Μπασέσκου σημείωσε ότι εμμένει στη θέση ότι το σχέδιο νόμου για την εξόρυξη χρυσού που εξετάζεται από τη Βουλή έχει αντισυνταγματικό χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αλλαγή των απόψεών του όσον αφορά την εξόρυξη μεταλλευμάτων στη Ρουμανία.

Ο Τράιαν Μπασέσκου διευκρίνισε ότι το άρθρο 1, εδ. 4 του Συντάγματος δεν επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να λαμβάνει εξατομικευμένες αποφάσεις με νόμους για μια συγκεκριμένη εταιρεία και ότι αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας και των δομών της εκτελεστικής εξουσίας.

Στο Βουκουρέστι πραγματοποιούνται διαδηλώσεις πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη χρήση κυανίου στην εξόρυξη χρυσού και για την πώληση των εθνικών πόρων σε ξένους.

Το χρυσωρυχείο κοντά στο χωριό Ρόσια Μοντάνα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ρουμανίας θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ρουμανικής Ακαδημίας, Ιονέλ Χάιντουκ δήλωσε ότι το έργο εξόρυξης χρυσού στην οροσειρά Απουσένι δεν είναι αποδεκτό όπως έχει σχεδιαστεί τώρα.

"Δεν είμαστε ενάντια στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Ρουμανίας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με έξυπνο τρόπο, να είναι προς το συμφέρον της χώρας και με τήρηση των συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης" είπε ο κ. Χάιντουκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα