Ρουμανία: Ο Τ. Μελεσκάνου ορκίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών

Ο πρώην επικεφαλής της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIE), Τεόντορ Βιορέλ Μελεσκάνου ορκίστηκε χθες το βράδυ νέος υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας ενώπιον του προέδρου της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου στο Μέγαρο Κοτροτσένι, στο Βουκουρέστι.Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα πρότεινε να αναλάβει ο Τεόντορ Βιορέλ Μελεσκάνου καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών της χώρας, μετά τη χθεσινή παραίτηση του Τίτους Κορλάτεαν και ο Ρουμάνος πρόεδρος, Τραϊάν Μπασέσκου υπέγραψε το διάταγμα του διορισμού του.

Ο Τραϊάν Μπασέσκου

δήλωσε ότι αποδέχθηκε το διορισμό μόνο λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, της οργάνωσης της ψηφοφορίας στο εξωτερικό για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 16 Νοεμβρίου.

«Θα ήθελα να γνωρίζετε κύριε υπουργέ ότι δεν θα σας διόριζα λόγω των γεγονότων τον περασμένο χρόνο στην υπηρεσία πληροφοριών. Το κάνω λόγω έκτακτης ανάγκης και θυμάμαι κυρίως τη δήλωσή σας ότι αν ήσασταν υπουργός Εξωτερικών, δεν θα συνέβαιναν αυτά που συνέβησαν με τους ψηφοφόρους στο εξωτερικό στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών» είπε ο κ. Μπασέσκου.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας τόνισε ότι η παραίτηση του Τίτους Κορλάτεαν άργησε πολύ και ότι έπρεπε να παραδεχθεί ότι απέτυχε να οργανώσει σωστά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 2 Νοεμβρίου για τους Ρουμάνους που ζουν στο εξωτερικό.

Ο Τεόντορ Μελεσκάνου γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1941 στην πόλη Μπραντ στη δυτική Ρουμανία. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του Διεθνούς Ινστιτούτου Προηγμένων Διεθνών Σπουδών της Γενεύης, έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις διεθνείς σχέσεις και είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών και διεθνούς δικαίου.

Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1992-1996 και το 1996 εξελέγη για τρεις θητείες γερουσιαστής, αρχικά με το Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας και στη συνέχεια με το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα.

Το 2007 ορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κάλιν Ποπέσκου Ταριτσεάνου και στη συνέχεια υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης το 2008.

Το 2012, ο Τραϊάν Μπασέσκου τον όρισε επικεφαλής της SIE και στις 22 Σεπτεμβρίου ο κ. Μελεσκάνου ανακοίνωσε την παραίτησή του για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 2 Νοεμβρίου έλαβε ποσοστό 1,09%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα