Ρότα για τις κάλπες άνοιξε ο Πλέβνελιεφ

Η διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών θα δώσει λύση στην πολιτική και κοινωνική κρίση στη Βουλγαρία.

Αυτήτην ομόφωνη θέση των βασικών πολιτικών δυνάμεων υπογράμμισε ο Βούλγαροςπρόεδρος, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ύστερα από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο ο ηγέτης του κράτους συγκάλεσε έκτακτα σήμερα στη Σόφια για να συζητήσει τις κρίσιμες εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Όταν μαζικές διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων Βουλγάρων εναντίον της μαζικής φτώχειας και της εξαθλίωσης

κατακλύζουν τους δρόμους και τις πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας κάθε μέρα εδώ και δύο εβδομάδες.

Στα πλαίσια του Νόμου και τις ευρωατλαντικές επιλογές της Βουλγαρίας θα αναζητηθεί η λύση των προβλημάτων, που θέτουνοι πολίτες με το κύμα διαμαρτυρίας, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ο Βούλγαρος πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε τους πολίτες «για το σεβασμό προς τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της», όπως είπε, κατά τις ειρηνικές και πολιτισμένες, σε γενικές γραμμές, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Μέχρι τη διάλυσή της, η Βουλή θα ψηφίσει τροπολογίες στους νόμους περί της ενεργειακής και περί της αποδοτικής χρήσης της ενέργειας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των λογαριασμών για το ρεύμα και τα άλλα κοινόχρηστα που έχουν γίνει ασήκωτο βάρος για πολλούς Βούλγαρους καταναλωτές, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος στις δηλώσεις του προς τον Τύπο. Ο κ. Πλέβνελιεφ θα συνεχίσει προσωπικά το διάλογο με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών στα πλαίσια του Κοινωνικού Συμβουλίου, το οποίο δημιούργησε η προεδρία ειδικά για το σκοπό αυτό.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, η στρατιωτική ηγεσία, οι διοικητές των υπηρεσιών ασφάλειας, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης υπό παραίτηση έλαβαν μέρος στο συντονιστικό συμβούλιο.

«Ο μεγάλος απών» από τη συνεδρίαση υπήρξε ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα για νοσηλεία σε μονάδα της Σόφιας με υπερτονική κρίση, όπως ανακοινώθηκε.

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε επιδεικτικά ο αρχηγός της εθνικιστικής «Ατάκα» επειδή το Συμβούλιο συνεδρίασε ερήμην των διαδηλωτών, όπως εξήγησε στους Βούλγαρους συντάκτες ο Βόλεν Σίντεροφ κατά την αποχώρηση του.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα