Δεσμεύσεις της «Ομάδας των Είκοσι»

Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ ασθενής, ενώ τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες, κατέληξαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20. Αναφορικά με την συνεχιζόμενη κρίση στην ΕΕ, οι εκπρόσωποι των 20 ισχυρότερων κρατών εκτίμησαν ότι «απαιτείται συντονισμένη και διαρκής προσπάθεια για την οικοδόμηση μίας ισχυρότερης οικονομικής και νομισματικής ένωσης στην ευρωζώνη», ενώ δεσμεύτηκαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν

τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος που επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να διαφεύγουν της φορολογίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι "κίνδυνοι" που απειλούν την παγκόσμια οικονομία "υποχώρησαν" και "οι συνθήκες στις χρηματαγορές βελτιώθηκαν". Ωστόσο "εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και η παγκόσμια ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αδύναμη", εκτιμούν οι υπεύθυνοι για τα οικονομικα των κύριων δυνάμεων του πλανήτη.

"Η νομισματική πολιτική πρέπει να έχει στόχο τη σταθερότητα των τιμών σε εθνικό επίπεδο και να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές" των διαφόρων κεντρικών τραπεζών, εκτιμούν οι πλούσιες και οι αναδυόμενες χώρες.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 πλουσιότερων χωρών και αναδυόμενων οικονομιών εκφράζουν τη βούλησή τους να αφήσουν τις αγορές να ορίσουν τις τιμές συναλλάγματος ώστε να μην χρησιμεύσουν αυτές ως "εργαλείο οικονομικού πολέμου", όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.

"Ο κόσμος δεν πρέπει να κάνει το λάθος να χρησιμοποιεί τις ισοτιμίες σαν εργαλείο οικονομικού πολέμου", τόνισε ο Τζορτζ Οσμπορν κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της G20 στη Μόσχα. "Η G7 εξέδωσε μια πολύ σαφή ανακοίνωση και πιστεύω ότι η G20 θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή. Μια πολύ σαφής ανακοίνωση της G20 θα επηρεάσει θετικά".

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα και πιο πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας κατηγορούνται ότι θέλουν να ανατρέψουν τη νομισματική ισορροπία για να στηρίξουν τις οικονομίες τους με αποτέλεσμα την υποτίμηση του δολαρίου και του γεν, κάτι που δεν ευνοεί τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

"Συμφωνούμε στο γεγονός ότι αρνούμαστε να εισέλθουμε σε οιονδήποτε νομισματικό πόλεμο. Αρνούμαστε κάθε μορφή άσκησης πίεσης επί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά θέλουμε μια προσέγγιση συνεργασίας", είπε από την πλευρά του ο Γάλλος Πιέρ Μοσκοβισί.

Παράλληλα η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν τη G20 να αντιμετωπίσει δραστικά τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος, ώστε να φορολογούνται καλύτερα οι πολυεθνικές εταιρίες που διαφεύγουν της φορολογίας.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρέδωσε στους υπουργούς Οικονομικών των 20 πλουσιότερων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών που συνεδριάζουν στη ρωσική πρωτεύουσα έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, για την "καταπολέμηση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών".

Στην έκθεση αυτή, ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να προετοιμάσει μέχρι το καλοκαίρι ένα φιλόδοξο "σχέδιο δράσης" για την αναμόρφωση των διεθνών κανόνων, που δεν είναι προσαρμοσμένοι στην παγκοσμιοποίηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και που "επιτρέπουν υπερβολικά συχνά" στις πολυεθνικές να διαφεύγουν πλήρως της φορολόγησης".

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών των τριών χωρών, στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή.

"Οι πολυεθνικές, όπως οι τοπικές επιχειρήσεις, οφείλουν να πληρώνουν το μερίδιο του φόρου που τους αναλογεί", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι ο νόμος αυτός δεν πρέπει να έχει εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, η G20 πρέπει να "ορίσει ένα διεθνές πλαίσιο για τον περιορισμό αυτών των πρακτικών". Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Ρωσία, που προεδρεύει της συνόδου φέτος, υποστηρίζει επίσης την πρωτοβουλία.

Ο Γκουρία υπενθύμισε ότι σε αυτούς τους "δύσκολους καιρούς" της δημοσιονομικής λιτότητας, αν οι πολυεθνικές πληρώνουν λίγους ή καθόλου φόρους επωφελούμενες από παραθυράκια της νομοθεσίας, το βάρος της φορολόγησης μένει να το σηκώνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε εθνική κλίμακα και η μεσαία τάξη.

"Όλοι θέλουμε οι πολυεθνικές να εγκατασταθούν στις χώρες μας αλλά θέλουμε αυτοί οι όμιλοι να πληρώνουν τους φόρους που επιβάλλονται στις χώρες μας", επέμεινε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Ο γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι "είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία για την δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού".


Εν τω μεταξύ, οι χώρες μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) ανέβαλαν σήμερα τα σχέδια να ορίσουν νέους στόχους για τη μείωση του χρέους σε μια ένδειξη ανησυχίας για την εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει "συναλλαγματικός πόλεμος".

Οι επεκτατικές πολιτικές της Ιαπωνίας, οι οποίες οδήγησαν σε μείωση της ισοτιμίας του γεν, δεν επικρίνονται στην τελική ανακοίνωση που εκπονήθηκε στη Μόσχα από τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20, στην οποία συμμετέχουν μεγάλες και αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις που καλύπτουν μαζί το 90% της παγκόσμιας οικονομίας.


Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα