Ρεκόρ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη βοήθεια QE και ευρώ

Σε ιστορικό υψηλό έκλεισαν την Μεγάλη Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λαμβάνοντας ώθηση από την περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ που προσδοκάται ότι θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και θα τονώσει τα εταιρικά κέρδη.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,68% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ χάνοντας τα 1,06 δολάρια (στα 1,0586 αυτή την ώρα)

Αναλυτές υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποδίδει καρπούς και αυτό αντανακλάται στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ειδικότερα,

ο Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,9% στις 412,93 μονάδες μετά από πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Την Πέμπτη ο δείκτης έκλεισε σε υψηλό από τον Μάρτιο του 2000 μετά από κέρδη 1,1%, ενώ στην εβδομάδα μετρά συνολικά κέρδη ύψους 3,8%, καταγράφοντας την καλύτερη εβδομάδα των δύο τελευταίων μηνών.

Ο γερμανικός Dax ενισχύθηκε 1,7% και αναρριχήθηκε στο νέο επίπεδο ρεκόρ των 12.374,73μονάδων. Ιστορικό υψηλό και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο που κέρδισε 1,1% στις 7.089,77 μονάδες.

Δεν πέτυχε κορυφή ο Γαλλικός CAC αλλά ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 5.240,46 μονάδες, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 μετά τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της χώρας, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη τον Φεβρουάριο, καθώς η υποχώρηση στην κατασκευή ηλεκτρικών και γεωργικών προϊόντων αντιστάθμισε την αύξηση στον τομέα της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας,

Η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας παρότι αμετάβλητη τον Φεβρουάριο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μικρή υποχώρησή της κατά 0,1%. Επίσης, η στατιστική υπηρεσία της χώρας Insee αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμησή της για την αύξηση της παραγωγής τον Ιανουάριο σε 0,3% από 0,4% προηγουμένως.

Keywords
Τυχαία Θέματα