«Ράβε-ξήλωνε» ενόψει τρόικας

Η τρόικα επιστρέφει και το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να βρει σημεία συμβιβασμού με τους κυβερνητικούς εταίρους για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και πρωτίστως για το θέμα της διατήρησης του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, που βρίσκεται στην κορυφή των ενστάσεων. Για να αρθούν οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, πληροφορίες θέλουν το υπ. Οικονομικών να επεξεργάζεται σενάρια για τη μείωση του φορολογικού βάρους σε κάποιες κατηγορίες μικροιδιοκτητών και να αναζητά ισοδύναμα

μέτρα για την απώλεια εσόδων, με περαιτέρω επιβάρυνση όσων κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου 3.000 επίορκοι υπάλληλοι, που φαίνεται πως θα δουν άμεσα την πόρτα της εξόδου για να ικανοποιηθεί η απαίτηση της τρόικας για αποχωρήσεις από το δημόσιο εντός του έτους.

Στο σχέδιο Μανιτάκη προβλέπονται όμως απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων και μετά το τέλος της περιόδου διαθεσιμότητας το 2014, με το συνολικό αριθμό των απολύσεων -μαζί με τους επίορκους- να ανεβαίνει στις 5.000 - 7.000.

Η πρώτη φάση στο πεδίο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, που θα οδηγήσει και στη διαθεσιμότητα χιλιάδων υπαλλήλων, θα ολοκληρωθεί προσεχώς με την αξιολόγηση άλλων τριών υπουργείων.

«Η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση είναι τιτάνιο έργο», δήλωσε ο Αντώνης Μανιτάκης, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, λόγω των ριζωμένων πρακτικών και νοοτροπιών».

Εν τω μεταξύ, αντιρρήσεις εκφράζει τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η τρόικα για το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής-Γιούρομπανκ, κι ενώ κύκλοι των τραπεζών διαμηνύουν ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη.

«Η Κύπρος θα είναι η περίπτωση που θα ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα του νότου, που βρίσκονται υπό την ασφυκτική κηδεμονία της τρόικας είτε σε μνημόνια είτε έξω από αυτά», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του προς τον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα