Πυρετώδεις προετοιμασίες

Αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις από χθες στο πλαίσιο της προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στα μέσα Ιανουαρίου. Το PSI, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου που περνά αύριο από το υπουργικό, αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων Νταλάρα και Λεμιέρ, αν και δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στις συζητήσεις για την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να συναφθεί τις επόμενες ημέρες μια εθελοντική συμφωνία με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου.

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας επί μιας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων «τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, που εκπροσωπεί τους ιδιώτες ομολογιούχους. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως τις τελευταίες μέρες έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

Δεν υπάρχει «πρόθεση ή σχέδιο» κάποιο κράτος μέλος του ευρώ να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη το 2012 ή αργότερα, τόνισε  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί. Ειδικότερα για την Ελλάδα, είπε ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το PSI, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Την ίδια ώρα, ένα πρόβλημα τελείως διαφορετικής φύσεως προέκυψε μετά τις γαλλικές απαιτήσεις να επιβληθούν από την ΕΕ κυρώσεις στο Ιράν, από το οποίο η Ελλάδα προμηθεύεται - και μάλιστα επί πιστώσει - σημαντικές ποσότητες πετρελαίου. Πέραν των προβλημάτων τροφοδοσίας, εκτιμάται ότι θα εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές του αργού.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters επισημαίνουν ότι η Αθήνα θα σεβαστεί την απόφαση της ΕΕ, εάν τελικά αποφασίσει να επιβάλλει εμπάργκο στο Ιράν.
Keywords
Τυχαία Θέματα