Πυρετώδεις εργασίες στο ΥΠΟΙΚ

Προετοιμασία των παρεμβάσεων για το νέο πακέτο των 11 δισ. ευρώ,  τον φορολογικό νόμο και δεκάδες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου, επιχειρεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να έχει έτοιμες τις προτάσεις για τα επόμενα μέτρα, ώστε να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις, χωρίς χρονικές αποκλίσεις από τις ασφυκτικές

προθεσμίες της Τρόικας. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε επιστολή που έστειλε χθες σε όλους τους υπουργούς επισημαίνει τα στενά χρονικά περιθώρια για την εκπλήρωση του Μνημονίου.

Ζητά να καθορίσουν το προσωπικό που θα διαθέσουν και να δώσουν σαφή αναφορά για την πρόοδο σε κάθε μία από τις εκκρεμότητες που πρέπει να επιλύσουν.

Ο λόγος όχι μόνο για τις δεσμεύσεις του Μαρτίου, αλλά και για τα καυτά θέματα του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου με πρώτο ζήτημα το μεσοπρόθεσμο που θα φέρει μέτρα 11,4 δισ. ευρώ την διετία 2013- 2014  (συνολικά 16 δισ. ευρώ μαζί με παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί από πέρυσι,  όπως είναι η εξίσωση του φόρου στα καύσιμα).

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η παρούσα κυβέρνηση δεν  επιθυμεί να λάβει αποφάσεις για παρεμβάσεις που ξεπερνούν τον χρόνο «ζωής»  της. Θέλει όμως να ετοιμάσει όλα τα εκκρεμή θέματα, με βασικότερο το Μεσοπρόθεσμο, ώστε «η ηγεσία του υπουργείου που θα προκύψει  από τις εκλογές, αν το επιθυμεί να είναι έτοιμη για άμεση δράση, ώστε να μην χαθεί χρόνος».

Η ατζέντα είναι πολύ μεγάλη:

* Συντονισμός Μνημονίου: Δεκάδες παρεμβάσεις του Μαρτίου αλλά και εκκρεμότητες του Απριλίου και του Μαΐου σε κλειστά επαγγέλματα, αγορές, επενδύσεις, υγεία, φάρμακα κλπ. θέλουν προετοιμασία από τώρα.

* Σχέδιο επισκόπησης δαπανών για να βρεθεί μέρος από τα 11 δισ. ευρώ: Θα διαμορφωθούν εναλλακτικές επιλογές περικοπών βάσει των οποίων θα αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση.

* Φόροι: Θα ζητηθεί από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Παντελή Οικονόμου και τον γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου για το φορολογικό και επιτάχυνση των διαδικασιών. Θα επιχειρηθεί πριν τις εκλογές να είναι έτοιμες προτάσεις για σχέδιο νόμου που θα αποφασίσει και θα προωθήσει η επόμενη κυβέρνηση.

* Συγκράτηση ελλείμματος: Τις ημέρες των εκλογών (τέλος Απριλίου) η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει στοιχεία στις Βρυξέλλες για το έλλειμμα του 2011 (στο 9,2% του ΑΕΠ αντί για 9,6% που υπολογιζόταν προηγουμένως το προσδιόρισε ο κ. Σαχινίδης) αλλά και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η εκτέλεση του διμήνου που χθες ανακοινώθηκε, ήταν καλύτερη των προσδοκιών, αλλά οι επιδόσεις στηρίχθηκαν στις δαπάνες και στις πρόσθετες εισροές κονδυλίων  του ΕΣΠΑ και όχι στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που έδειξε και πάλι τις αδυναμίες του. Οι εισροές ΕΣΠΑ ήταν όμως συγκυριακός παράγοντας (αιτήσεις πληρωμής Δεκεμβρίου που έφτασαν το επόμενο δίμηνο) και πλέον χτυπά καμπανάκι για τον κίνδυνο αποκλίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα