«Απολύτως ανοιχτή η έκβαση της Συνόδου»

Απολύτως ανοιχτή είναι, σύμφωνα με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η έκβαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα. «Η Σύνοδος την Δευτέρα μπορεί να γίνει μια σύνοδος αποφάσεων, εάν υπάρχει μια βάση για απόφαση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και πρόσθεσε ότι, εάν ως τότε δεν υπάρχει βάση για απόφαση, η συνάντηση θα είναι

απλώς μια «Σύνοδος Διαβουλεύσεων» και θα πρέπει να συνεχιστεί η αναμονή.

Το ελληνικό ζήτημα βρέθηκε και στο επίκεντρο της ολιγόλεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την Καγκελάριο Μέρκελ, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κα Μερκελ και ο κ. Ολλάντ επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, ως την έκτακτη σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας αλλά και της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ο επικεφαλής της Ευρωπαικής επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό - κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο- προς άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου.

Νωρίτερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση. Οπως είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο επικεφαλής της Κομισιόν επικοινώνησε με Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε.

"Η επόμενη εβδομάδα είναι πραγματικά η τελευταία εβδομάδα για αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα καθώς εκπνέει το πρόγραμμα" προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Δεν είναι δυνατή μια καλύτερη πρόταση για την Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας" φέρεται να δήλωσε αναχωρώντας από τη σύνοδο του ECOFIN, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα αλλάξει τη θέση της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως για τη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα