Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε Ελλάδα και ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Σειρά επαφών με υπουργούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, ενόψει της συνάντησής του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.  Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί διαδοχικά

με τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Μεταφορών, ενώ αύριο θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο. «Πυρετός» και στο παρασκήνιο, μετά την αναβολή για τις 23 Οκτωβρίου της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αντί της 17ης Οκτωβρίου. Θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους άνω του 50% αφήνει, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έλαβε τηλεφωνικώς τη διαβεβαίωση από τον Νικολά Σαρκοζί πως Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν να καταθέσουν σχέδιο για την επίλυση του κρίσης χρέους πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στις αρχές Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα φτανει στις 5 Δεκεμβρίου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ, με ένα μήνα καθυστέρηση και καταιγίδα δημοσιονομικών μέτρων επετεύχθη τελικά η συμφωνία με τη τρόικα. Σε  αυτή περιλαμβάνεται ωστόσο  -κατά πληροφορίες- επιμήκυνση της ισχύος του Μεσοπρόθεσμου, έως το 2015 , γεγονός που σημαίνει λήψη επιπλέον μέτρων για τη συγκεκριμένη  περίοδο. Μέχρι τώρα έχουν κλειδώσει μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ ενώ αναζητούνται άλλα 2,5 δισ. για το 2014.

Δυστυχώς μερικά μέτρα δεν αποδίδουν δήλωσε αργά το βράδυ μιλώντας  στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ ο  υπ. Οικονομικών , Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας πως το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

Προηγήθηκε ομιλία του σε δραματικούς τόνους στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής .Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε οτι τα εισοδήματα και το επίπεδο ζωής θα επιστρέψουν στα δεδομένα του 2004  -λόγω ύφεσης- που στο τέλος του 2012 θα φθάσει το μείον 15%.

Keywords
Τυχαία Θέματα