«Πυρά» Ράσμουσεν κατά Ρωσίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «δεν έχει κάνει ούτε μία κίνηση για να καταστήσει εφικτή την ειρήνευση στην Ουκρανία», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νιούπορτ της Ουαλίας όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Η Ρωσία πολεμά κατά της Ουκρανίας, στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα και τα άρματα μάχης επιτίθενται

στις ουκρανικές δυνάμεις. Και μετά μιλά για ειρήνη... »

«Η Ρωσία δεν έχει κάνει ούτε μία κίνηση για να καταστήσει εφικτή την ειρήνευση», κατήγγειλε ο Ράσμουσεν μετά το πέρας μιας συνόδου της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Παράλληλα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα «πρέπει να απαντήσει αποφασιστικά, αν η Ρωσία επέμβει περαιτέρω στην Ουκρανία. Να απαντήσει μέσω βαθύτερων, ευρύτερων, σκληρότερων οικονομικών κυρώσεων που σίγουρα θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία και θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία».

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα, πρώτη ημέρα της συνόδου τους στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση. «Είμαστε προετοιμασμένοι να συζητήσουμε με τη Ρωσία μια πολιτική λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος προειδοποιώντας ωστόσο τη Μόσχα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενισχύσει τα πολιτικά αιτήματά της επιβάλοντας περαιτέρω κυρώσεις.

«Όμως το μήνυμα είναι ότι θέλουμε μια πολιτική λύση. Και εμείς και ειδικά ο Ουκρανός πρόεδρος είμαστε φυσικά έτοιμοι να μιλήσουμε στη Ρωσία για αυτό», τόνισε η Μέρκελ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ποροσένκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία στη διάρκεια της αυριανής συνάντησης της ομάδας επαφής στο Μινσκ.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», δήλωσε ο Ποροσένκο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει ένα σχέδιο διευθέτησης της κρίσης χθες Τετάρτη και ότι οι αυτονομιστές αντάρτες δήλωσαν «έτοιμοι για μια άμεση εκεχειρία».

Νωρίτερα σήμερα ο Ποροσένκο και οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι θα κηρύξουν εκεχειρία αύριο Παρασκευή, εάν υπογραφεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα συναντηθεί η λεγόμενη ομάδα επαφής, συμφωνία επί ενός νέου ειρηνευτικού σχεδίου με στόχο να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη η οποία διαρκεί πέντε μήνες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα