«Πυρά» Χασέμι κατά Μαλίκι

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ αλ-Χασέμι, εναντίον του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της συνωμοσίας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι ότι συμπεριφέρεται όπως ο Σαντάμ Χουσέιν.

Ο Χασέμι, που απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον του και έχει καταφύγει στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, έκανε τις δηλώσεις αυτές στην αμερικανική επιθεώρηση "Foreign Policy", πριν τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη χθες Πέμπτη που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους.

Στη συνέντευξή του ο Χασέμι, μέλος της μειοψηφίας των σουνιτών στο Ιράκ, κατηγορεί
τον σιίτη πρωθυπουργό της χώρας ότι έχει υπό τον έλεγχο τους βασικούς θεσμούς της χώρας και ότι απολαμβάνει την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του Ιράν.

"Ένα μεγάλο μέρος του τρόπου συμπεριφοράς του Σαντάμ Χουσέιν αντιγράφεται δυστυχώς από τον Νούρι αλ-Μάλικι", τόνισε ο Χασέμι και πρόσθεσε πως ο ιρακινός πρωθυπουργός ελέγχει πλήρως την δικαιοσύνη.

"Ο Μάλικι κυβερνά τη χώρα με έναν άσχημο και βίαιο τρόπο και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιλύσει στο προσεχές μέλλον την κρίση", επισήμανε ο ίδιος.

Ο ιρακινός αντιπρόεδρος κατηγορείται ότι χρηματοδότησε και υποστήριξε επιθέσεις εναντίων αξιωματούχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, αλλά δηλώνει έτοιμος να δικαστεί στο Κουρδιστάν.

Από την ημέρα που εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης εναντίον του, το σουνιτικό κόμμα Ιρακίγια αποφάσισε να μποϋκοτάρει την ιρακινή Εθνοσυνέλευση και την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του στην αραβική υπηρεσία του BBC ο Χασέμι υπογράμμισε πως ο Μάλικι θα πρέπει να επικεντρώνεται σε θέματα ασφάλειας και όχι να "κυνηγά πατριώτες πολιτικούς".

"Θα πρέπει να επιρρίψουμε την ευθύνη στον Μάλικι. Αυτός ξεκίνησε την εθνική κρίση και δεν είναι εύκολο να την ελέγξει", είπε.

Σύμφωνα με τον Χασέμι, οι επιθέσεις σημειώνονται επειδή η κυβέρνηση είναι πολύ απασχολημένη με το να κυνηγά "πατριώτες πολιτικούς" αντί για τρομοκράτες.

"Αυτό που συμβαίνει σήμερα δείχνει ανικανότητα και αποτελεί απόδειξη της έλλειψης ελέγχου της ασφάλειας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υπηρεσίες ασφαλείας στρέφονται προς τη λάθος κατεύθυνση", κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα