Πτωτικές προβλέψεις για τη Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας για το 2013 και το 2014, στο 0,9% και 1,7%, αντίστοιχα. Στην προηγούμενη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βουλγαρική οικονομία αναμενόταν να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2013 και 2% το 2014.

Τους πρώτους μήνες του 2013, "το εύθραυστο εξωτερικό περιβάλλον και η αδύναμη αγορά εργασίας αναμένεται να αποτέλεσαν εμπόδιο στην οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση

της προηγούμενης κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών (στις 12 Μαΐου 2013) εκτιμάται ότι θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, όπως αυτό καταδεικνύεται από την πορεία των δεικτών του επιχειρηματικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης" τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2013, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Το ίδιο έτος, οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν με τη στήριξη των συγχρηματοδοτούμενων - από την Ευρωπαϊκή Ένωση - έργων στον δημόσιο τομέα. Εξάλλου και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα αναμένεται ότι θα ανακάμψουν, σταδιακά, ακολουθώντας την τάση της οικονομικής ανάκαμψης που αναμένεται να καταγραφεί στην Ευρώπη.

Οι πρώτοι μήνες του 2013 καταδεικνύουν ικανοποιητική αύξηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες (μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ιδίως στους τομείς της ενέργειας και των μετάλλων.

Το 2013, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,5% και να υποχωρήσει ελαφρώς το 2014. Παρά την αδυναμία στην αγορά εργασίας, ο μέσος μισθός συνέχισε να αυξάνει, έπειτα από την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος σε ορισμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα