Πτώση στον τομέα πληροφορικής

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στον τομέα της πληροφορικής (ΤΠΕ) για το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς διαμορφώθηκε στις 68,6 μονάδες, καταγράφοντας υποχώρηση σε σχέση με την επίδοση του δ' τριμήνου του 2010 (73,1 μονάδες). Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στον τομέα της πληροφορικής είναι ένας νέος τριμηνιαίος δείκτης που βασίζεται στα αποτελέσματα των ερευνών συγκυρίας του ΙΟΒΕ και θα δημοσιεύεται κάθε τρίμηνο από το Ινστιτούτο.

   Η τιμή των 68,6 μονάδων βρίσκεται πολύ κοντά στο ιστορικό
χαμηλό του β' τριμήνου 2010 του τομέα (67 μονάδες) για την περίοδο 2000-2011 και είναι σημαντικά χαμηλότερη από το μακροχρόνιο μέσο όρο της περιόδου 2000-2010, ο οποίος κυμαίνεται περί των 118 μονάδων. Η οικονομική κρίση έχει βυθίσει και αυτόν τον τομέα σε ύφεση, με τους δείκτες όλων των επιμέρους κλάδων που εμπλέκονται στη διαδικασία εξαγωγής του συνολικού δείκτη, δηλ. των Υπηρεσιών, του Λιανικού Εμπορίου και της Βιομηχανίας να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει μικρή άνοδο το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, παραμένοντας όμως σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

    Όσον αφορά στις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες, τρεις στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν πτώση, ποσοστό κοντά στο αντίστοιχο του δ' τριμήνου 2010 (27%), ενώ μόλις το 8% (από 13%) προβλέπει άνοδο της ζήτησης βραχυπρόθεσμα. Έτσι, το σχετικό ισοζύγιο ποσοστών θετικών/ αρνητικών απαντήσεων των επιχειρήσεων του τομέα Υπηρεσιών ΤΠΕ διαμορφώνεται στις -22 μονάδες, καταγράφοντας υποχώρηση των 9 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

    Σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων ΤΠΕ για την εξέλιξη των τιμών το προσεχές τρίμηνο, οι κυρίαρχες προσδοκίες είναι εντόνως αποπληθωριστικές στον τομέα των Υπηρεσιών, όπου το ισοζύγιο ποσοστών θετικών/ αρνητικών απαντήσεων είναι σταθερά αρνητικό τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή είναι σταθερά περισσότερες οι επιχειρήσεις που προβλέπουν πτώση των τιμών σε σχέση με εκείνες που προέβλεπαν άνοδο.

    Στον τομέα των Υπηρεσιών ΤΠΕ, το σχετικό ισοζύγιο απαντήσεων των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα το επόμενο τρίμηνο, παραμένει το α' τρίμηνο στα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώνεται εκ νέου στις -3 με -4 μονάδες, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι (-8 μονάδες).

    Τέλος σε ό,τι αφορά στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αυτός ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο και διαμορφώνεται στις 44,7 μονάδες από 40 μονάδες το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Τα θετικά αποτελέσματα από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής και η εξάλειψη του φόβου περί πτώχευσης της χώρας που είχε καλλιεργηθεί συγκράτησαν την έντονη απαισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών. Ακόμη όμως είναι νωρίς να διαμορφωθεί ουσιαστική αλλαγή τάσης, καθώς οι ενδείξεις εξόδου από την ύφεση είναι αδύναμες και οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί, αλλά και οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι για περισσότερο πλέον από ένα έτος.
Keywords
Τυχαία Θέματα