Πτώση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, κατά 781 εκατ. ευρώ ή 41,6% μικρότερο από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2011, παρουσίασε τον Φεβρουάριο του 2012 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 581 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 379 εκατ. ευρώ, καθώς και λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και για αγορές πλοίων κατά 95 και 107 εκατ.
ευρώ αντίστοιχα.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε κυρίως λόγω της σημαντικά μειωμένης δαπάνης για εισαγωγές (κατά 364 εκατ. ευρώ ή 17,8%), ενώ η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές ήταν πολύ μικρή, κατά 16 εκατ. ευρώ ή 1,6%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 215 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες. Επίσης, το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών παρουσίασε μικρό πλεόνασμα 0,7 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 20 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο ου 2011, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 26,0% (οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 20,1%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 35,7%. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά (+2,0%), αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν αισθητά (κατά 13,7%), με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καθαρές εισπράξεις κατά 21,2%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 45 εκατ. ευρώ, επειδή μειώθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα μικρότερο από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2011 κατά 59 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας μείωση των καθαρών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) κατά 65 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι λοιποί τομείς (κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) εμφάνισαν ελαφρώς μεγαλύτερες καθαρές εισπράξεις από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2011. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα