Πρώτη άνοδος για τον S&P το 2014

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Federal Reserve επανέλαβαν σήμερα ότι η απόσυρση των μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας θα πρέπει να γίνει πολύ σταδιακά.

Τα κέρδη στη Wall Street ακολουθούν ένα αρνητικό σερί τριών διαδοχικών συνεδριάσεων με τον S&P 500 να καταγράφει την πρώτη ανοδική συνεδρίαση του 2014.

Οι επενδυτές

άντλησαν αισιοδοξία από τις δηλώσεις του προέδρου της Boston Federal Reserve Bank, Eric Rosengren ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει "πολύ σταδιακά" στη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων.

"Η ανάκαμψη κινείται με αργούς ρυθμούς και δεν θέλουμε η πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να καθυστερήσει την επιστροφή σε πιο φυσιολογικές οικονομικές συνθήκες", δήλωσε ο Rosengren μιλώντας σε εκδήλωση σήμερα.

Παρά τα πρόσφατα σημάδια ότι η ανάπτυξη ενισχύεται, "η οικονομία παραμένει ακόμα μακριά από εκεί που θα θέλαμε να είναι", υπογράμμισε ο Rosengren.

Σημειώνεται ότι ο Rosengren διαφοροποιήθηκε στην απόφαση της Fed τον περασμένο μήνα να μειώσει κατά 10 δισ. δολ. τις αγορές ομολόγων στα 75 δισ. δολ. το μήνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of San Francisco, John Williams εκτίμησε σήμερα ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί η Fed για την τόνωση της ανάκαμψης θα τερματιστεί κάποια στιγμή φέτος.

"Υποθέτοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί με βάση τις προβλέψεις, πιθανότατα θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το ρυθμό των αγορών μέχρι, σταδιακά, την εξάλειψη τους μέσα στο έτος", δήλωσε ο Williams.

"Με την οικονομία να έχει βελτιωθεί τόσο πολύ και με το μέλλον να φαίνεται πιο φωτεινό, ήταν πλέον καιρός να πάρουμε το πόδι μας από το γκάζι και να αποσύρουμε ένα μέρος της νομισματικής τόνωσης", πρόσθεσε.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 105,80 μονάδες (0,64%) κλείνοντας στις 16.530,90 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 39,50 μονάδων (0,96%) και έκλεισε στις 4.153,10 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 11,10 μονάδων (0,61%) κλείνοντας στις 1.837,80 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 24 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η UnitedHealth Group κλείνοντας στα 76,51 δολ. με άνοδο 2,27 δολ. ή σε ποσοστό 3,06%. Ακολούθησαν η Johnson and Johnson με κέρδη 2,12% και κλείσιμο στα 94,29 δολ. και η IBM, η οποία έκλεισε στα 189,71 δολ. με άνοδο 1,99%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-1,15%), η Du Pont (-1,00%) και η Goldman Sachs Group (-0,60%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,09 δολ. ή σε ποσοστό 1,60% και έκλεισε στα 5,54 δολ.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται ταυτόχρονα για τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ΄ τριμήνου με τον κολοσσό του αλουμινίου Alcoa να ανοίγει την αυλαία μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στη Wall Street την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg, τα κέρδη των επιχειρήσεων του S&P 500 θα εμφανίσουν άνοδο 9,7% κατά μέσο όρο αυτό το έτος.

Αύριο ανακοινώνονται παράλληλα τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed (17 και 18 Δεκεμβρίου) και την Παρασκευή δημοσιεύεται η έκθεση για την ανεργία και τις νέες θέσεις εργασίας.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι εξαγωγές εμφάνισαν αύξηση 0,9% το Νοέμβριο στα 194,86 δισ. δολ. σκαρφαλώνοντας σε νέο ρεκόρ. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4% στα 229,11 δισ. δολ.

Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 34,25 δισ. δολ. από 39,33 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως το έλλειμμα του Νοεμβρίου ήταν το μικρότερο από τον Οκτώβριο του 2009.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 40 δισ. δολ.

Στις υπόλοιπες οικονομικές εξελίξεις, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τη Δευτέρα το διορισμό της Janet Yellen στο τιμόνι της Federal Reserve με ψήφους 56 υπέρ και 26 κατά.

Keywords
Τυχαία Θέματα