Πρόταση ΔΗΣΥ για έξοδο της Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης

Πρόταση νόμου που επιτρέπει την ταχύτερη έξοδο της Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης κατέθεσε σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, όπως μεταδίδει το StockWatch.

Η πρόταση αποσκοπεί στη νομοθετική ρύθμιση ενός εκ των προβλημάτων που εμποδίζουν την έξοδο της Τράπεζας από το καθεστώς πριν την ολοκλήρωση του κουρέματος.

Με πρόταση νόμου ο ΔΗΣΥ προτείνει τη δημιουργία λογαριασμού μεσεγγύησης δηλαδή escrow account,

(ειδικός κλειστός λογαριασμός) στον οποίο να κατατεθεί το 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων ιδρυμάτων Νόμου, για να θεσμοθετηθεί διαδικασία μεσεγγύησης με άνοιγμα λογαριασμού μεσεγγύησης και το διορισμό φορέα μεσεγγύησης σε σχέση με το πιστωτικό ίδρυμα το οποίο τελεί υπό καθεστώς εξυγίανσης.

Όπως επισημαίνεται, η θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης διαδικασίας θα επιτρέπει σε πιστωτικό ίδρυμα το οποίο τελεί υπό καθεστώς εξυγίανσης και εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, να εξέρχεται ταχύτερα του καθεστώτος εξυγίανσης.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Κεντρική Τράπεζα με βάση το νόμο, αποτελεί την Αρχή Εξυγίανσης σε σχέση με την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων και μπορεί να αποφασίζει από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών για τη λήψη μέτρων εξυγίανσης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είναι και ο εισηγητής της πρότασης νόμου μιλώντας στη StockWatch, δήλωσε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου από δεύτερο οίκο ο οποίος ακόμη δεν έχει επιλέγει, θα προκαλείτο επιπρόσθετη ζημία στην τράπεζα, προσθέτοντας ότι με την πρόταση νόμου το 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων θα καταλήξει σε ένα escrow account.

Εξήγησε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που η ΚΤ κρατά την Τράπεζα Κύπρου κάτω από το νόμο περί εξυγίανσης είναι γιατί δεν έχει καν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση από ένα δεύτερο οίκο για τις τελικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Κύπρου.

«Για αυτό» είπε « η απόφαση στο διάταγμα είναι πέραν του 37,5% που έγινε μετατροπή από καταθέσεις σε μετοχές, άλλα 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της τράπεζας Κύπρου, να είναι μπλοκαρισμένες μέχρι να δείξει η νέα μελέτη πόσο θα είναι το τελικό ποσοστό που θα χρειαστεί».

Πρόσθεσε ότι «επειδή δεν έχει ακόμη οριστεί ο οίκος για την αξιολόγηση και όταν οριστεί θα χρειαστεί τρεις με τέσσερις μήνες, αντιλαμβάνεστε τι επιπρόσθετη ζημιά θα έχει η Τράπεζα Κύπρου να παραμείνει άλλες τρεις τέσσερις μήνες κάτω από το νόμο περί εξυγίανσης».

Με την πρόταση νόμου, τόνισε, δημιουργείται ένας escrow account, στον οποίο θα κατατεθεί το 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων όπου κανένας δεν μπορεί να τον αγγίξει.

Σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από το δεύτερο οίκο ο υπουργός Οικονομικών από κοινού με τον Διοικητή ΚΤ θα αποφασίσουν τη μετατροπή τους.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι από χθες ενημερώθηκε για την πρόταση νόμου και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την οποία βρίσκονται σε διαβούλευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα