«Πρώτα πράξεις και μετά λεφτά»

Νέο χτύπημα στην Ελλάδα από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε συνέντευξή της στο CNBC.com διαμήνυσε πώς οι Έλληνες «πρέπει να εφαρμόζουν περισσότερο από το να μιλάνε». Επιμένοντας στο «περισσότερες πράξεις και όχι λόγια», η Λαγκάρντ τόνισε πως στην περίπτωση απελπισμένων κρατών και πιστωτών έσχατης ανάγκης, όπως το ΔΝΤ, ισχύει η γνωστή ρήση

«show me the money first, then we'll talk». Ωστόσο, επισήμανε πως η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα λέει τα σωστά πράγματα.

«Είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πως πρέπει να επιδείξουν την αποφασιστικότητά τους στο να υιοθετήσουν, και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Καθώς θεωρώ ότι αυτό δεν είχε γίνει κατανοητό πιο πριν. Αυτή η αλλαγή νομίζω πως πλέον υφίσταται, είναι ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει ώστε να έχουμε καλύτερο διάλογο με τις αρχές», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ερωτηθείσα ευθέως εάν είναι πρόθυμη να δώσει στη νέα ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται ώστε να λάβει περισσότερα κεφάλαια, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε πως «είναι πρόωρο να μιλάμε για παράταση, για επιπρόσθετη χρηματοδότηση».

Όπως είπε, η σειρά που πρέπει να έχουν οι εξελίξεις είναι η εξής: «πρώτα από όλα μια νέα νοοτροπία, μια κατάλληλη διαπίστωση των γεγονότων και έπειτα μια συζήτηση με τις αρχές για να δούμε πώς θέτουν την κατάσταση με τις νέες τους τακτικές, τη νέα τους στρατηγική».

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «χρειάζεται να αναγνωρίσουμε το ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ και έχει κάνει σημαντικές θυσίες». Αναφορικά με τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ και του επιπέδου διαβίωσης στην Ελλάδα, τόνισε πως «οι άνθρωποι έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες οι οποίες συχνά υποτιμούνται».

Απαντώντας και στην κριτική ότι το ΔΝΤ εφαρμόζει πιο ήπια στάση έναντι των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε σχέση με τους σκληρούς όρους που επιβλήθηκαν στην Ινδονησία και σε άλλες χώρες στη διάρκεια της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης πριν από 15 χρόνια, η τόνισε ότι «το Ταμείο δεν είναι εδώ για να δίνει σε μια συγκεκριμένη περιοχή ιδιαίτερα φροντίδα και σε άλλες όχι. Και εξάλλου, το ότι το ΔΝΤ κάνει τα πράγματα εύκολα και άνετα για την Ελλάδα, αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν πιστεύουν οι Έλληνες, αυτό το έχω εισπράξει».

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα