Πρόστιμα «φωτιά»

Πρόστιμα συνολικού ύψους τουλάχιστον 320.000 ευρώ επέβαλαν τα κλιμάκια των ελεγκτών του υπουργείου Εργασίας, χθες, πρώτη μέρα των εντατικών ελέγχων στην αγορά εργασίας με τις νέες βαρύτατες κυρώσεις για την αδήλωτη εργασία.

Σε ολόκληρη την χώρα διενεργήθηκαν 102 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και εντοπίστηκαν 29 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Εξ αυτών οι 50 αφορούσαν σε επιχειρήσεις με έδρα την Αττική όπου εντοπίστηκαν 10 αδήλωτοι εργαζόμενοι.

Η έκταση του προβλήματος της μαύρης εργασίας καθίσταται σαφής από το γεγονός ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- μέσα σε περίπου μια εβδομάδα
από την ανακοίνωση των νέων προστίμων, έως σήμερα δηλώθηκαν 14.500 προσλήψεις.

Ωστόσο, στο επίκεντρο της νέας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, βρίσκονται δύο ζητήματα:

1. Αν θα μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν στον μαραθώνιο ελέγχων που ξεκινά και

2. το γεγονός ότι οι χαμηλοί μισθοί οδηγούν πολλές φορές τον ίδιο τον εργαζόμενο να επιδιώκει την μαύρη εργασία προκειμένου να αυξήσει τις περιορισμένες αποδοχές του.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι «έγινε πλέον κατανοητό σε όλους και ιδιαίτερα στους εργοδότες, που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών δεν συμμορφώθηκαν, ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δεν αστειεύονται».

«Οι εντατικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο της νέας αυστηρής αντιμετώπισης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα συνεχιστούν αδιάλειπτα σε όλη την επικράτεια και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το νέο ποινολόγιο για την αδήλωτη εργασία προβλέπει πρόστιμο 16.050 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο, εφόσον πρόκειται για αλλοδαπό, ενώ είναι πέντε χιλιάδες ευρώ χαμηλότερο για τους Έλληνες.

Εντός των επομένων ημερών θα αναπροσαρμοστεί και θα φθάσει τις 26.000 ευρώ για κάθε παράνομα εργαζόμενο. Επιπλέον προβλέπεται προσωρινή ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας επιχείρησης σε περίπτωση υποτροπής.

Δημήτρης Κωστάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα