Διακομματική συμφωνία υπέρ Προανακριτικής

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την πολύκροτη υπόθεση της αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ». Την πρόταση θα υπερψηφίσουν και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στηδιαγραφή του κ. Παπακωνσταντίνου,τονίζοντας ότι προκύπτει τεράστιοζήτημα ευθύνης του, καθώς ήταν εκείνοςπου χειρίστηκε το θέμα. «Θα πρέπει η Δικαιοσύνηκαι οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουνάμεσα ποιος είχε το κίνητρο για μια

τόσοχοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο τηνενοχοποίησή μου», απάντησε σε ανακοίνωσήτου ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Βολές κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευάγγελου Βενιζέλου για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», εξαπολύει ο Γιάννης Ραγκούσης με δήλωσή του. Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει την αλλοίωση ως «γεγονός απολύτως προκλητικό, αδικαιολόγητο και ασυγχώρητο» ενώ εκφράζει απορίες για τον ξαφνικό τερματισμό της έρευνας το καλοκαίρι του 2011 από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

"Οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα και όχι πολιτικό τυχοδιωκτισμό", δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέμα της λίστας Λαγκάρντ.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

«Ηκυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και συνέπεια βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και τηρώντας πιστά τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν παίζει με τους νόμους και τους θεσμούς και δεν καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν εκατοντάδων ονομάτων που είχαν διαγραφεί από τη "λίστα Λαγκάρντ"», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ σκληρήαντιπαράθεση ξέσπασε εκ νέου μεταξύΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρουνα μιλά για ετεροχρονισμένη απομάκρυνσητου κ. Παπακωνσταντινου από το ΠΑΣΟΚ,που δεν αναιρεί τις προσωπικές ευθύνεςτου κ. Βενιζέλου για την προσπάθειασυγκάλυψης και απόκρυψης της υπόθεσης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

«Η πολιτική πρωτοβουλία της Βουλής, για τη διερεύνηση των ποινικών και πολιτικών ευθυνών, οι οποίες προκύπτουν, από σαφείς ενδείξεις, όπως αποτυπώνονται στο φάκελο που διαβιβάστηκε από τον Άρειο Πάγο, πρέπει να στοχεύει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και στον καταλογισμό ευθυνών για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο», υπογραμίζει η ΔΗΜΑΡ,σε ανακοίνωσήτης για τίς εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στην ανακοίνωσηπροστίθεται,ακόμη, ότι η ΔΗΜΑΡ ανέδειξε πρώτη τη σημασία της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ και με δηλώσεις του προέδρου της, Φώτη Κουβέλη, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ενω θα πρωτοστατήσει στην πλήρη αξιοποίηση, τόσο αυτής της λίστας, όσο και όλων των άλλων, που υπάρχουν για τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ώστε να αποκατασταθεί το δημόσιο συμφέρον.Η κοινωνία,που δοκιμάζεται απαιτεί και τη διαλεύκανση της υπόθεσης με την απόδοση ευθυνών, αλλά και την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

«Προανακριτική επιτροπή προκειμένουνα τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοιπαρανόμησαν με τις πράξεις ή τιςπαραλείψεις τους», ζητούν οι ΑνεξάρτητοιΈλληνες

«Οι ένοχοι της λίσταςΛαγκάρντ συγκαλύπτονται από τηνκυβέρνηση, αλλά και από τη Βουλή, η οποίααδικαιολογήτως παραμένει κλειστή»,υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή.

«Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια την σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και την συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω απο την Βουλή»" δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΠΑΠΑΚΩΝ/ΝΟΥ

Την ίδια ώρα, τον γύροτου κόσμου κάνουν οι εξελίξεις με τααποτελέσματα της εισαγγελικής έρευναςστη λίστα Λαγκάρντ.

Στην αποπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ αναφέρονται οι New York Times. Για σκάνδαλο συγκάλυψης κάνει λόγο το BBC.

Απρόσμενες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας λόγω της εμπλοκής Παπακωνσταντίνου βλέπει το πρακτορείο Bloomberg.

«Ο αρχιτέκτονας του πρώτου σχεδίου λιτότητας στην Ελλάδα καλύπτει συγγενικά του πρόσωπα για φοροδιαφυγή" αναφέρει η γαλλική Λιμπερασιόν.

«Στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου συγκάλυψης, ο 51χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας" ο τίτλος της Γερμανικής Μπιλντ

Με τίτλο «η λίστα τωνφοροφυγάδων τροποποιήθηκε για νακρυφτούν ονόματα» το πρακτορείο Reutersδημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από τιςτελευταίες εξελίξεις στην Αθήνα.

«Έλληνας πρώην υπουργόςΟικονομικών εν μέσω σκανδάλου» είναιο τίτλος ρεπορτάζ του Associated Press.

«Πρώην υπουργόςβρίσκεται εν μέσω φορο-σκανδάλου»,αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η βρετανική εφημερίδαGuardian τονίζει ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνουαρνείται κατηγορηματικά ότι άλλαξε τηλίστα Λαγκάρντ και γι’ αυτό οι δικαστικέςαρχές είναι προσεκτικές.

Τέλος, εκτενές ρεπορτάζαπό την υπόθεση της λίστας δημοσιεύεικαι η Washington Post.

Keywords
Τυχαία Θέματα